#Vremeasăptămânală 01 – 07 martie 2021–revin ninsorile la final de săptămână!
Începem prima lună de primăvară tot cu un blocaj anticiclonic care astfel va genera o vreme destul de stabilă la nivelul țării noastre, asta cel puțin până spre finalul săptămânii, când avem parte și de o răcire și de apariția precipitațiilor, care vor fi preponderent lapovițe și ninsori.
Luni, 01 martie:
– Începem prima zi de primăvară calendaristică cu temperaturi minime ușor negative prin SV Munteniei, Oltenia, Banat, Transilvania, Maramureș (valori de -0 spre -2 grade), în timp ce în zonele montane acestea coboară chiar spre -3, -4 grade. Pentru restul țării minimele urcă chiar la 2 – 4 grade.
În ceea ce privește maximele, aceste ajung la un 9 – 11 grade prin vestul Munteniei, Oltenia, Banat, Crișana, respectiv 6 – 8 grade prin restul Munteniei, Dobrogea și Transilvania. Prin Moldova ghioceii vor avea un pic de tremurat, cu doar 4 – 5 grade, în timp ce în zonele montane nu reușim să urcăm la valori pozitive, astfel că ne vom mulțumi cu -2 spre -4 grade.
Precipitațiile vor fi prezente prin Moldova (ploi, lapoviță, ninsori), prin zonele montane, Maramureș și Transilvania (mai mult ninsori) iar prin Crișana, Muntenia, Dobrogea doar ploi. Nu vorbim decât de un 3 – 5 l/mp, doar prin nordul Orientalilor și prin Meridionali posibil să ne apropiem de un 10 – 15 l/mp.
Marți, 02 martie:
– Vorbim în continuare de minime scăzute prin Transilvania, Maramureș (-2, -3 grade), în timp ce prin Banat, Crișana, zonele deluroase din Oltenia și Muntenia ne oprim la -1 spre -2 grade. În restul țării vorbim de minime de la 1 spre 3, 4 grade.
Maximele vor ajunge, în bună parte din țară, la valori de 11 – 13 grade, doar prin Transilvania și Dobrogea urmând să ne oprim la 7 – 9 grade, în timp ce prin zonele montane vorbim de cele mai scăzute valori diurne, de 1 – 3 grade.
Precipitații slabe cantitativ (sub 1 l/mp) sunt posibile prin Dobrogea, sudul Moldovei și Muntenia, vorbim doar de ploi.
Miercuri, 03 martie:
– În timp ce în restul țării minimele rămân la valori de la -1 spre 1 grad, prin SV extrem al Olteniei, prin nordul Dobrogei și prin Moldova ajungem la 4 – 6 grade.
Maximele mai câștigă câteva grade prin Oltenia și ajung la 15 – 16 grade, în timp ce prin Moldova, nordul Dobrogei ne oprim la 7 – 9 grade. În restul țării vorbim de valori de 10 – 12, 13 grade, iar în zonele montane nu trecem de 2 – 4 grade.
Ploi slabe sunt posibile doar prin N, NE Munteniei, pe arii restrânse.
Joi, 04 martie:
– În Moldova, Transilvania, Maramureș, nordul și centrul Munteniei rămânem cu valori ușor negative pe timpul nopții, -1 spre -2 grade, pentru ca în restul țării acestea să urce spre 1 – 3 grade. Prin zonele montane vorbim de valori de la -2 spre -4 grade, iar pe creste chiar spre -7, -8 grade.
Maximele ajung în mare parte din țară la 13 – 15, 16 grade, doar prin nordul Transilvaniei și Maramureș urmând să vorbim de valori de doar 9 – 11 grade. În zonele montane maximele zilei nu ajung mai sus de 5 – 7 grade, cu 1 – 3 grade pe creste.
Ne așteaptă o zi fără precipitații la nivelul țării noastre.
Vineri, 05 martie:
– Despre minime negative mai vorbim doar prin nordul Transilvaniei, al Olteniei și Munteniei (valori de la –1 spre –2 grade), în timp ce prin zonele montane acestea coboară și la –4, –6 grade. În restul țării vorbim de temperaturi minime de la 3 spre 5, 6 grade.
Maximele pleacă de la –3, –4 grade prin nordul Orientalilor, 2 – 4 grade prin nordul Moldovei, Maramureș, în timp ce prin nordul Crișanei și centrul Moldovei ne oprim la 5 – 7 grade. Prin Transilvania, Banat mercurul din termometre urcă la 11 – 13 grade, pentru ca cele mai ridicate valori ale zilei să le avem în Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei și Dobrogea, regiuni unde vorbim de temperaturi de 15 – 17, 18 grade.
Precipitațiile își fac apariția mai ales prin jumătatea nordică a țării, vorbim de toate tipurile de fenomene, ploi, lapoviță și ninsori. În nordul Moldovei, al Orientalilor și prin Maramureș se pot acumula și 15 – 20 l/mp.
Sâmbătă, 06 martie:
– Prin zonele montane, prin nordul Moldovei vorbim de minime de la –4 spre –6, –7 grade, în timp ce prin restul Moldovei, Transilvania și Crișana avem tot minime negative, de la –1 spre –3 grade. În restul țării minimele ajung la 2 – 4 grade.
Maximele pierd mult din gradele zilelor precedente, astfel că doar prin Banat, Oltenia, Crișana și Moldova mai ajungem la 5 – 7 grade, în timp ce prin restul țării nu mai trecem de 3 – 4 grade. Prin zonele montane vorbim de valori negative, de la –3 spre –5, –6 grade.
Precipitații avem prin mare parte din țară, cu excepția sudului Munteniei și Olteniei, dar doar prin zonele montane și Transilvania se pot acumula un 5 – 10 l/mp. Vorbim mai ales de lapoviță sau ninsori.
Duminică, 07 martie:
– Ziua de duminică ne aduce maxime de la 5 – 7, 8 grade la nivelul întregii țări, în timp ce prin zonele montane vorbim tot de maxime negative, –3 spre –5 grade.
Precipitații slabe sunt posibile prin zonele montane, nordul Olteniei. Vorbim tot de ninsori, care nu vor cumula mai mult de 1 – 2 l/mp.
Vorbim în continuare de o săptămână deficitară din punct de vedere al precipitațiilor, care vor aduce doar prin Moldova și zonele montane un 10 – 15 l/mp, iar prin nordul Orientalilor vorbim chiar de un 20 – 30 l/mp.
Prin zonele montane dar și prin Moldova, Transilvania și Maramureș, chiar dacă este început de primăvară, ninsorile nu vor lipsi din peisaj iar cantitățile de precipitații menționate mai sus pentru aceste regiuni vor proveni preponderent de la ninsori.
Strat de zăpadă:
– Stratul de zăpadă rezistă mai ales prin zonele montane înalte, unde vorbim de un 60 – 80 cm, în timp ce în restul zonelor montane nu mai trecem de un 10 – 15 cm.
Dacă dorești prognoze meteo personalizate, te rugăm să accesezi unul din abonamentele disponibile aici:
iar apoi să ne lași aici o adresă de e-mail unde să îți putem trimite materialele solicitate.
http://prognozemeteo.ro/ Image by Georg Satzinger from Pixabay