Prognoză meteo 10 februarie 2021–vreme de primăvară!
Context sinoptic:
– Cea mai mare parte a Europei sudice, centrale și estice, inclusiv țara noastră, se va afla sub influența unui câmp de presiune scăzută, asociat unui ciclon mediteraneean cu centri barici Volker și Ulf (acesta poziționat la NE de țara noastră).
Din punct de vedere al fronturilor, începem ziua cu un front rece în zona de E, SE, NE a țării noastre și cu un front de ocluziune în NV, pentru ca, pe parcursul zilei să regăsim un front cald poziționat la N de țara noastră. Până la finalul zilei, odată cu avansul spre țara noastră a ciclonului mediteraneean, avansează și un front rece și unul de ocluziune, care ne vor traversa începând cu ziua de joi.
Și pe parcursul zilei de mâine rămânem pe o circulație V – E, care menține o advecție de aer cald la nivelul țării noastre, cu abateri termice la 850 hPa de la +6 spre +8, chiar +10 grade peste normalul perioadei.
Temperaturi:
– Urmează o noapte caldă în cea mai mare parte a țării, cu temperaturi minime cuprinse între 6 – 8 grade, cu valori posibil ușor mai ridicate prin Dobrogea, spre 10 grade. În zonele montane, prin Maramureș, Crișana, vestul Banatului vorbim de temperaturi de la 0 spre 2, 3 grade.
Maximele zilei ajung din nou la valori de 14 – 16 grade prin Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei, Dobrogea, dar și prin Banat, în timp ce prin nordul Moldovei și zonele montane ne oprim la 2 – 4, 5 grade. Transilvania, Maramureșul, Crișana și sudul Moldovei vor avea parte de temperaturi maxime de la 6 spre 8, 9 grade.
Nebulozitate:
– Pe timpul nopții doar Moldova ar putea avea parte de un cer variabil spre senin (centrul și sudul regiunii) iar odată cu orele dimineții și Oltenia, Muntenia, Dobrogea. După amiaza aduce condiții de un cer variabil și prin Transilvania. Odată cu seara și până la finalul zilei nebulozitatea joasă reapare prin Moldova, Oltenia, Transilvania și rămâne prezentă în Crișana, Maramureș; Banat, zonele montane.
Ceață:
– Pe timpul nopții avem condiții de ceață prin nordul Moldovei iar apoi și prin NV Olteniei. Dimineața aduce ceață pe arii extinse în sudul Moldovei și prin Banat. Seara și finalul zilei aduc ceață și depunere de chiciură prin nordul Moldovei.
Precipitații:
– La începutul nopții ploile sunt prezente prin Muntenia, NV și SV Olteniei, Banat, Crișana, Maramureș, nordul Transilvaniei, sudul Moldovei. În zonele montane avem parte de lapoviță și ninsori. Spre dimineață ploile apar și prin nordul Moldovei, iar până la orele prânzului încetează la nivelul întregii țări.
Pentru doar câteva ore, căci, odată cu apropierea serii ploile reapar și se extind rapid în Banat, Crișana, Maramureș, nordul Transilvaniei, prin Oltenia, iar în zonele montane reîncep lapovița și ninsorile.
Vorbim de cantități de precipitații care vor ajunge la 5 – 10, 15 l/mp prin banat, Crișana, Maramureș, nordul Transilvaniei, N Olteniei și al Munteniei, în timp ce prin zonele montane vorbim și de 30 – 40 l/mp.
Vânt:
– Pe timpul nopții vântul continuă să aibă rafale de 60 – 80 km/h prin zonele montane, iar prin restul țării vorbim de rafale de 30 – 40 km/h. Seara și până la finalul zilei avem parte din nou de rafale de 60 – 80 km/h prin zonele montane, iar prin Banat și Crișana de 30 – 40 km/h.
Strat de zăpadă:
– Nu apar schimbări majore în ceea ce privește stratul de zăpadă din zonele montane, în schimb, cel din nordul Moldovei mai pierde câțiva cm.
Concluzii:
– Ploi multe mai ales prin vest, centru, nord și zonele montane, temperaturi de primăvară prin sud, sud-est.
Dacă dorești prognoze meteo personalizate, te rugăm să accesezi unul din abonamentele disponibile aici:
iar apoi să ne lași aici o adresă de e-mail unde să îți putem trimite materialele solicitate.