prognoze

Prognoză meteo 09 februarie 2021–o zi de primăvară cu ploi și vânt!

Context sinoptic:

– Și pe parcursul zilei de mâine la nivelul țării noastre acționează un câmp de presiune scăzută, asociat unor centri bari depresionari care acoperă cea mai mare parte din Europa centrală și sudică (Tristan, Ulf, Wolker), toți având ca nucleu de plecare ciclonul atlantic Wolfram. Nordul Europei se află sub acțiunea unui anticiclon cu centrul baric Gisela poziționat pe Scandinavia.

Nu ducem lipsă nici de fronturi atmosferice, astfel că, la începutul intervalului, avem poziționat la E un front rece, la NE un front cald, iar la NV și SV un front de ocluziune. Finalul zilei aduce o frontoliză rece pe E și un front de ocluziune pe N și centru.

Rămânem pe o circulație V – E care favorizează un transport de aer cald, care duce abaterile termice pozitive de la 850 hPa la valori de +6 spre +8 grade față de normal.

Temperaturi:

– Noaptea aduce minime de la –0 spre 2, 3 grade prin nordul Moldovei, Transilvania, Maramureș, Banat, Crișana, sudul și nordul Olteniei, în timp ce prin zonele montane vorbim de valori de la –2 spre –4 grade. În restul țării minimele nopții ajung la 5 –7, 8 grade.

Maximele vor rămâne modeste prin nordul Moldovei, zonele montane, unde nu trecem de un 2 – 4 grade, pentru ca prin centrul și sudul Moldovei , nordul Transilvaniei, Maramureș, nordul Crișanei să ne oprim la valori de 8 – 10, 11 grade. În restul țării avem parte de maxime de 13 – 15 grade, iar prin sudul extrem al Munteniei și al Dobrogei să se atingă chiar 16 – 17 grade.

Nebulozitate:

– Pe timpul nopții cerul este acoperit de nori la nivelul întregii țări, dar, odată cu trecerea orelor, norii încep să se risipească iar până la orele prânzului vorbi de un cer senin la nivelul întregii țări. Seara vine din nou cu nebulozitate joasă în cea mai mare parte a țării, cu excepția Moldovei, estului Munteniei și Dobrogei, zone unde norii sunt destul de rar prezenți.

Ceață:

– Pe timpul nopții ceața este prezentă prin Moldova și poate fi însoțită și de depunere de chiciură

Precipitații:

– La începutul nopții avem parte de ploi prin Crișana, Maramureș, nordul Transilvaniei, prin Orientali (în nordul Orientalilor avem parte de lapoviță și ninsoare), dar ploi sunt posibile și prin estul Munteniei și Dobrogea. Spre dimineață ploile din Maramureș se vor transforma în lapoviță și ninsoare.

Odată cu a doua parte a după amiezii dinspre SV pătrunde un nou front de precipitații, la început ploi, în Banat și Oltenia. Până la finalul zilei vorbim de ploi prin Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, Oltenia, Muntenia, iar prin zonele montane avem lapoviță și ninsoare.

Vorbim de cantități de precipitații care, prin zonele montane, Crișana, Maramureș, nordul Transilvaniei pot ajunge și la 25 – 30, izolat chiar 50 de l/mp (mai ales în zone montane)

Vânt:

– Încă de pe timpul nopții vorbim de un vânt cu rafale moderate prin Oltenia, Muntenia, Dobrogea, Moldova, Transilvania, Maramureș, Crișana (30 – 40, 45 km/h), în timp ce în zonele montane avem intensificări spre 70 – 80, 90 km/h.

Pe parcursul zilei intensificările se mută pe Banat, Crișana și Transilvania (40 – 50 km/h), în timp ce în zonele montane vântul nu slăbește din 70 – 80 km/h pe tot parcursul zilei.

Strat de zăpadă:

– Despre strat de zăpadă vorbim în zonele montane (30 – 50 cm) iar pe creste trecem de 80 – 100 cm, dar și prin nordul Moldovei (5 – 10, 15 cm).

Concluzii:
– O zi cu temperaturi de primăvară prin multe zone din țară, dar și cu ploi multe. În zonele montane avem parte de lapoviță și ninsori. Vântul va fi și el foarte intens în zonele montane, cu rafale de peste 80 km/h, dar și prin restul țării vom avea intensificări moderate, spre 40 – 45 km/h.

Dacă dorești prognoze meteo personalizate, te rugăm să accesezi unul din abonamentele disponibile aici:

www.patreon.com/prognozemeteo

iar apoi să ne lași aici o adresă de e-mail unde să îți putem trimite materialele solicitate.

http://prognozemeteo.ro/ Image by Mabel Amber from Pixabay

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *