prognoze

Prognoză meteo 14 ianuarie 2021–ninsori, viscol la munte!

Context sinoptic:

– Pe parcursul zilei de mâine în zona țării noastre va acționa un câmp de presiune scăzută, asociat unei depresiuni cu centrul baric Dimitrios poziționat la NE de țara noastră.

Din punct de vedere al fronturilor, suntem abordați de un front oclus, pe direcție de deplasare V – E iar la finalul zilei, un alt front oclus se poziționează la NV de țara noastră.

Din punct de vedere al circulației, o masă de aer foarte rece, pe direcție de deplasare NV – SE și apoi N – S, aduce abateri termice de –8 spre –10 grade la 850 hPa, dar, la 2m răcirea nu se va face simțită decât abia de sâmbătă și nu la intensitatea abaterilor de la 850 hPa.

Temperaturi:

– Urmează o noapte cu minime negative la nivelul întregii țări, cu valori de la –2 spre –4, –5 grade. În zonele montane vorbim de temperaturi de la –7 spre –9, –10 grade, cu –12, –14 grade pe crestele montane.

Maximele zilei rămân negative în zonele montane (-5 spre –7, –8 grade), apropiate de 0 grade sau ușor negative prin Transilvania, Maramureș, Crișana, mare parte din Banat și nordul Olteniei (-0 spre –1, –2 grade), în timp ce în restul țării se vor atinge 2 – 3, 4 grade.

Nebulozitate:

– Pe timpul nopții nebulozitatea joasă se manifestă mai ales prin zonele montane, Transilvania, Maramureș, Banat, Crișana, dar, mai răzleț, prin sudul Olteniei, al Munteniei și Dobrogea. Odată cu orele după amiezii și seara norii joși avansează și spre Oltenia, Muntenia, nordul Moldovei iar spre finalul zilei și în Dobrogea.

Ceață:

– Pe timpul nopții avem condiții de ceață prin nordul Dobrogei, iar pentru restul intervalului de prognoză mai ales prin zonele montane.

Precipitații:

– Pe timpul nopții avem parte de ninsori prin zonele montane, dar și prin sudul Moldovei, pentru ca, odată cu orele dimineții, ninsorile să apară și prin Crișana, Banat, nordul Transilvaniei, Maramureș. Odată cu orele după amiezii aria ninsorilor se extinde în toată Transilvania, dar și prin Oltenia iar seara și finalul zilei aduc ninsori slabe și prin Muntenia.

Vânt:

– În zonele montane vântul va prezenta intensificări pe tot parcursul zilei, cu rafale care pot ajunge și la 60 – 70 de km/h.

Strat de zăpadă:

– Ninsorile așteptate mâine prin zonele montane, prin Transilvania, Maramureș, Crișana, prin nordul Olteniei, vor aduce câțiva cm în plus la stratul deja existent, în timp ce prin Muntenia, Moldova, nordul Dobrogei, puținii cm existenți pierd deja bătălia și se topesc.

Concluzii:
– Ne așteaptă o zi cu ninsori pe arii extinse și temperaturi în scădere. La munte vântul va viscoli zăpada.

Dacă dorești prognoze meteo personalizate, te rugăm să accesezi unul din abonamentele disponibile aici:

www.patreon.com/prognozemeteo

iar apoi să ne lași aici o adresă de e-mail unde să îți putem trimite materialele solicitate.

http://prognozemeteo.ro/ Image by kinkate from Pixabay

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *