prognoze

Prognoză meteo 16 decembrie 2020–ceața, singurul fenomen al zilei!

Context sinoptic:

– Și pe parcursul zilei de mâine, bună parte din Europa, inclusiv țara noastră, se va afla sub influența unui câmp de presiune ridicată, asociat anticiclonului est european, cu centrul baric Yadigar poziționat fix deasupra țării noastre. Asta în timp ce în centrul, vestul și nord-vestul Europei se manifestă un centru baric de joasă presiune dinspre Atlantic, care va aduce aer cald, încărcat de umiditate în aceste regiuni.

Din punct de vedere al circulației, rămânem în continuare pe o circulație vestică, care ne menține în sector cald, cu abateri termice la 850 hPa care ajung și la +6 spre +8 grade.

Temperaturi:

– Noaptea aduce minime negative prin zonele montane, prin Transilvania, Maramureș, Banat, Crișana, zone unde ne oprim la valori de –0 spre –2 grade. În restul țării minimele urcă până la 2 – 4,5 grade (valorile cele mai ridicate urmând să fie în Muntenia, sudul Moldovei și Dobrogea).

Și valorile maxime ajung doar la un 4 – 6, 7 grade în bună parte din țară, cu excepția nordului și centrului Moldovei, nordului Transilvaniei, al Munteniei și Olteniei, dar și Maramureș, regiuni unde ne oprim la valori de 2 – 3 grade, iar prin zonele montane vorbim de maxime negative, de la –0 spre –2 grade.

Nebulozitate:

– Banatul, Crișana, Maramureș, Transilvania și zonele montane au parte de o zi cu cer variabil apoi senin, în timp ce în restul țării nebulozitatea joasă rămâne prezentă pe tot parcursul intervalului de prognoză.

Ceață:

– Pe timpul nopții avem condiții de ceață prin Oltenia, Banat, Crișana, zonele montane și Transilvania, pentru ca spre finalul intervalului de prognoză să reapară condiții de ceață și în nordul Moldovei, în timp ce în zonele montane ceața, cu depunere de chiciură, va persista toată ziua.

Precipitații:

– În prima parte a zilei avem condiții de ploi slabe prin Dobrogea

Vânt:

– Vorbim de un vânt slab pe tot parcursul zilei, la nivelul întregii țări.

Strat de zăpadă:

– În continuare vorbim de strat de zăpadă doar prin zonele montane, cu 15 – 20 cm pe crestele Meridionalilor.

Concluzii:
– Prezența vastului câmp anticiclonic care domină vremea din Italia până în Rusia aduce și la noi o vreme uscată, cețoasă, fără fenomene demne de luat în seamă.

Dacă dorești prognoze meteo personalizate, te rugăm să accesezi unul din abonamentele disponibile aici:

www.patreon.com/prognozemeteo

iar apoi să ne lași aici o adresă de e-mail unde să îți putem trimite materialele solicitate.

http://prognozemeteo.ro/ Image by Karl Egger from Pixabay

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *