prognoze

Prognoză meteo 12 decembrie 2020–ploi multe și vânt puternic!

Context sinoptic:

– Cea mai mare parte a Europei se află sub influența unor nuclee de presiune joasă, cu origine atlantică, care ajung în Europa nordică (Andira I și II) dar și în Marea Mediterană (Andira III). Sub influența Andira III, depresiunea mediteraneeană, se va afla și România pe parcursul zilei de mâine, asta în timp ce anticiclonul est-european (cu al său centru baric Xavier) este împins tot mai la est de noi.

Din punct de vedere al fronturilor avem, în zona de SE a țării noastre, un front de ocluziune ce se va alimenta și din bazinul Mării Negre. Circulația maselor de aer nu suferă modificări majore, rămânem tot într-un sector cald, cu abateri termice pozitive care ajung și la +6, +8 grade peste normalul perioadei (la 850 hPa).

Temperaturi:

– Vorbim de o noapte în care temperaturile minime vor ajunge la valori care mai degrabă ar caracteriza maximele unei zile de decembrie, astfel că, în cea mai mare parte a țării vorbim de temperaturi de la 3 spre 5, 6 grade. Valori negative vom avea prin zonele montane (-2 spre –4, –5 grade), nordul Moldovei (-0 spre –2 grade), în timp ce prin restul Moldovei și prin Banat, Crișana ne oprim la minime de 0 – 2 grade.

Cam acestea vor fi și maximele zilei dar și distribuția lor pe regiuni, singurele modificări fiind prin estul Munteniei, sudul Moldovei și Dobrogea, zone unde se ating și 10 – 12 grade.

Nebulozitate:

– Singurele zone din țară care vor avea parte de câteva ore de cer variabil spre senin, mai ales spre orele amiezii. În restul zilei, la nivelul întregii țări, vorbim de un cer total acoperit de nori.

Ceață:

– Pe timpul nopții avem condiții de ceață pe arii extinse în bună parte din țară, ceața care, prin Moldova și Banat ar putea persista pe tot parcursul zilei.  Odată cu orele serii condițiile de ceață revin și prin Oltenia și Muntenia.

Precipitații:

– Pe timpul nopții avem parte de ploi prin Moldova (în nordul regiunii vor fi condiții de ploaie care îngheață), dar și prin nordul Transilvaniei și Maramureș. Odată cu orele dimineții un nou val de ploi pătrunde prin SV și cuprinde, în scurt timp, toată Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei și Dobrogea. În Meridionali avem parte de lapoviță și ninsori. După amiaza și seara aria ploilor se extinde și spre Banat, Transilvania, Maramureș, Crișana, cuprinzând și toată Moldova, iar în zonele montane vorbim de lapoviță și ninsori. Direcția de deplasare a precipitațiilor va fi S – N, astfel că ploile vor înceta, spre finalul zilei, în Banat, Oltenia, Muntenia.

Vorbim de cantități de precipitații care vor ajunge, prin zonele montane, Muntenia, izolat și prin Dobrogea, chiar la 25 – 30 l/mp, pentru ca, în restul țării, să nu se acumuleze mai mult de 10 – 15 l/mp. În zonele montane avem parte de zăpadă mai mult, iar cantitățile de ninsori așteptate să cadă ajung și la 25 – 35 mm, mai ales prin Meridionali.

Vânt:

– Odată cu orele prânzului vântul se intensifică mai ales prin Muntenia, sudul Moldovei, Dobrogea și zonele montane, regiuni unde vorbim de rafale de 30 – 40, 50 km/h (în zonele montane și 70 – 80 km/h). Finalul zilei aduce vânt cu rafale de 50 – 60 km/h prin zonele montane, iar prin sudul Moldovei și Dobrogea vom avea intensificări de la 30 spre 40 km/h.

Strat de zăpadă:

– Despre strat de zăpadă vorbim doar în zonele montane (20 – 30 cm prin Meridionali, 5 – 10 cm în restul zonelor montane), dar și prin nordul Moldovei (1 – 2 cm).

Concluzii:
– Ne așteaptă o nouă zi mohorâtă, cu ploi multe, ninsori la munte dar și cu vânt mai intens prin Muntenia, Dobrogea, sudul Moldovei și zonele montane.

Dacă dorești prognoze meteo personalizate, te rugăm să accesezi unul din abonamentele disponibile aici:

www.patreon.com/prognozemeteo

iar apoi să ne lași aici o adresă de e-mail unde să îți putem trimite materialele solicitate.

http://prognozemeteo.ro/ Image by congerdesign from Pixabay

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *