prognoze

Prognoză meteo 10 decembrie 2020–vin ploile peste România!

Context sinoptic:

– Ziua de mâine aduce spre regiunea țării noastre avansul unor nuclee de presiune scăzută, antrenate de deplasarea unui talveg care va disloca dinspre țara noastră aerul mai rece al anticiclonului est-european, cu centrul baric Xavier poziționat deasupra Rusiei. Odată cu deplasarea acestui talveg spre țara noastră va avansa și o masă de aer cald, care va duce o creștere evidentă a temperaturilor. Din punct de vedere al fronturilor avem fronturi de ocluziune la nord și sud de România și un front cald la est, iar din acestea, la finalul intervalului de prognoză va rămâne un front cald.

Din punct de vedere al circulației, una pe direcție V – E, spre țara noastră avem parte de o advecție caldă, care va duce abaterile termice de la 850 hPa și la +8 spre +10 grade față de normal.

Temperaturi:

– Urmează o noapte în care valorile de temperatură minimă vor ajunge, prin sud-estul Munteniei, sudul Moldovei, Dobrogea la 10 – 11 grade, iar prin estul Banatului, Crișanei, prin Maramureș și Transilvania ne oprim la valori de 7 – 9 grade. Cel mai rece va fi prin nordul Moldovei, Orientali, crestele Meridionalilor, unde nu trecem de –1 spre –2, –3 grade, în timp ce în restul țării minimele ajung la 1 – 3, 4 grade.

Maximele vor ajunge, în aproape toată țara, la valori de 8 – 10, 11 grade, mai ridicate, spre 12 – 13 grade prin sud-estul Munteniei, Dobrogea și sudul Moldovei, în timp ce prin Moldova și regiunile montane vorbim de temperaturi de doar 0 – 2, 3 grade.

Nebulozitate:

– Abia spre orele serii și pentru puțin timp, vorbim de un cer variabil spre senin prin Banat, Crișana, Maramureș și Transilvania, în restul țării urmând să avem o zi plină de nori joși, fără pic de soare.

Ceață:

– Spre orele dimineții ceața își face apariția prin sudul Olteniei și al Munteniei, pentru ca, odată cu orele prânzului, condițiile de ceață să se extindă și în restul Olteniei, Munteniei, dar și prin zonele montane, respectiv dealurile Moldovei.

Precipitații:

– La începutul nopții avem lapoviță și ninsori prin zonele montane, ninsori prin nordul Moldovei, ploaie care îngheață prin restul Moldovei, prin estul Munteniei, respectiv ploi (moderate cantitativ) prin Oltenia, Muntenia, Banat și estul Transilvaniei. Până la orele dimineții ploile se extind și prin Dobrogea, restul Transilvaniei, Crișana și Maramureș. Dimineața și până spre orele după amiezii avem parte de ninsori, lapoviță și ploaie care îngheață prin nordul Moldovei, ploi în sudul regiunii, Dobrogea, estul Munteniei și prin zonele montane, dar și prin Crișana și Maramureș.

Până la orele serii ploile continuă prin Moldova și Dobrogea pentru ca apoi să reînceapă și în Oltenia, Muntenia, sudul Transilvaniei, în timp ce prin Meridionali avem parte de lapoviță și ninsori.

Vorbim de cantități de precipitații care vor ajunge, prin Moldova, Muntenia, nordul Dobrogei, la 20 – 30 l/mp iar prin zonele montane chiar la 50 – 60 l/mp.

Vânt:

– Vorbim de un vânt activ încă de pe timpul nopții, când, prin zonele montane vorbim de rafale de 60 – 70, 80 km/h,iar prin estul Munteniei, sudul Moldovei, Dobrogea dar și prin Transilvania se ating rafale de 40 – 50, 60 km/h. Pe parcursul dimineții, prin Dobrogea, sunt posibile rafale și de 70 – 80, 90 km/h.

Odată cu a doua parte a după amiezii și până la finalul zilei mai vorbim de intensificări de vânt tot prin Dobrogea, sudul și estul Moldovei, dar cu rafale care nu mai trec de un 30 – 40, 45 km/h.

Strat de zăpadă:

– Stratul de zăpadă proaspăt așezat în ultimele 24 de ore prin Oltenia și Muntenia dar și prin sudul Moldovei se topește încet dar sigur, singurele zone unde se mai depune strat nou de omăt sunt nordul Moldovei, Orientali și Meridionali.

Concluzii:
– Începând cu ziua de mâine intrăm într-o perioadă cu mult, foarte multe precipitații, mai ales ploi. Temperaturile sunt și ele într-o creștere evidentă, caracterizând o vreme mult mai caldă decât ar trebui.

Dacă dorești prognoze meteo personalizate, te rugăm să accesezi unul din abonamentele disponibile aici:

www.patreon.com/prognozemeteo

iar apoi să ne lași aici o adresă de e-mail unde să îți putem trimite materialele solicitate.

http://prognozemeteo.ro/ Image by Mylene2401 from Pixabay

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *