prognoze

Prognoză meteo 16 octombrie 2020–temperaturi de vară la mijloc de toamnă!

Context sinoptic:

– Pe parcursul zilei de mâine la nivelul țării noastre acționează un câmp de presiune scăzută, cu un centru baric poziționat fix în zona țării noastre, acompania fiind acesta și de un front cvasistaționar, care va fi asociat nebulozității și precipitațiilor.

Pe o circulație NV – SE, spre mare parte din Europa centrală, vestică, sudică nordică avansează o masă de aer rece și foarte rece, care va duce abaterile termice și la –6, –8 grade față de normal. Țara noastră și estul, sud-estul regiunii rămân încă sub influența unei mase de aer mai cald, care duce abaterile termice pozitive spre +3, +4 grade față de normal.

Temperaturi:

– Noaptea care urmează aduce minime cuprinse între 10 – 12, 14 grade la nivelul întregii țări, cu excepția sudului Olteniei și Dobrogei, unde se pot atinge și 16 grade. În zonele montane ne oprim la minime de 6 – 8 grade, cu 2 – 3 grade pe creste.

Ziua de mâine va fi una caldă la nivelul întregii țări, cu maxime de la 18 grade prin Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, nordul Moldovei, până la 22 – 24 de grade prin Oltenia, Muntenia, Dobrogea, centrul și sudul Moldovei. Prin sudul extrem al Olteniei, Munteniei și Dobrogei se pot atinge chiar 25 – 26 de grade, temperaturi caracteristice pentru un început de vară. În zonele montane vorbim de maxime în jurul a 8 – 10 grade, cu 2 – 4 grade pe creste.

Nebulozitate:

– Pe timpul nopții nebulozitatea joasă este accentuată în zona Banatului, Crișanei, Maramureșului, nordului Transilvaniei, dar și prin zonele montane, Oltenia, nordul Dobrogei. Dimineața aduce nori joși și prin restul Transilvaniei, prin Moldova, prin vestul Munteniei, dar aici gradul de acoperire cu nori nu trece de 50%. Situația nu se va schimba foarte mult până la finalul zilei, singurele noutăți fiind faptul că se mai eliberează de nori cerul prin Banat, dar aceștia se mută prin Muntenia.

Ceață:

– În prima parte a dimineții avem condiții de ceață prin sudul Moldovei și Meridionali, pentru ca, la finalul intervalului de prognoză, să vorbim de ceață prin nordul Orientalilor și Apuseni.

Precipitații:

– La începutul nopții avem parte de ploi prin sudul Banatului, nordul Maramureșului și zona Munților Banatului, ploi care apoi se extind și prin Oltenia, Crișana, sudul Transilvaniei. Până la orele prânzului ploile traversează Transilvania și mai vorbim de precipitații prin nordul Maramureșului, Meridionali și NV Transilvaniei. După amiaza ploile revin tot prin Transilvania, sudul Banatului, zonele montane iar până la finalul zilei, pe o direcție de deplasare SV – NE, ploile ajung și prin Oltenia, dar și prin nordul Moldovei și NV Munteniei.

Nu vorbim de cantități de precipitații importante, maxim 10 – 15 l/mp.

Vânt:

– Pe timpul nopții avem parte de un vânt cu rafale de 40 – 50, 60 km/h prin Banat și zonele montane (aici intensificările de vânt vor continua până spre orele serii), iar pe parcursul după amiezii avem vânt moderat și prin Dobrogea (30 – 40 km/h). Pentru restul țării și până la finalul zilei vorbim de un vânt liniștit.

Concluzii:
– În ciuda ploilor care vor fi prezente mai ales prin vest, centru, nord și sud-vest, în ciuda faptului că vom avea și nebulozitate, ziua de mâine va fi una plăcută, cu temperaturi care vor fi mai degrabă caracteristice pentru un început de vară, nu mijloc de toamnă.

Dacă dorești prognoze meteo personalizate, te rugăm să accesezi unul din abonamentele disponibile aici:

www.patreon.com/prognozemeteo

iar apoi să ne lași aici o adresă de e-mail unde să îți putem trimite materialele solicitate.

http://prognozemeteo.ro/ Image by Free-Photos from Pixabay

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *