prognoze

Prognoză meteo 13 octombrie 2020–ploi, ninsori, vânt puternic!

Context sinoptic:

– Pe parcursul zilei de mâine țara noastră se va afla sub un câmp de presiune scăzută, asociat unui ciclon mediteraneean care va avea centrul baric Gisela poziționat fix deasupra României. Din punct de vedere al fronturilor, avem de toate, un front cald, un front rece și un front de ocluziune.

Din punct de vedere al circulației, aerul rece reușește mâine să intre prin banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, zonele montane  dar și prin Oltenia, în timp ce Muntenia, Moldova și Dobrogea rămân cu un aer cald, cu abateri pozitive spre +2, +3 grade față de normalul perioadei.

Temperaturi:

– Urmează o noapte cu temperaturi minime foarte ridicate, apropiate chiar de pragul de caniculă, în cea mai mare parte a țării, vorbim aici de 16 – 18, izolat 20 de grade. Excepție fac vestul extrem al Banatului și zonele montane, unde avem minime de 10 – 12 grade, cu 6 – 8 grade pe creste.

Maximele zilei vor aduce diferențe majore de la o regiune la alta. Astfel, în timp ce prin Banat, Crișana, zonele montane și Oltenia nu trecem de 8 – 10, 12 grade, prin Muntenia, Transilvania, Dobrogea, Moldova se vor atinge 18 – 20, 22 de grade, iar în estul extrem al Munteniei, prin sudul Moldovei, prin nordul Dobrogei se pot atinge chiar 25 – 27 de grade. În zonele montane se vor atinge 12 – 14 grade, cu 6 – 8 grade pe creste, excepție crestele Munților Banatului, unde putem avea valori de 0 – 2, 3 grade.

Nebulozitate:

– Încă de pe timpul nopții avem parte de nori joși grei (acoperire de 100%) în bună parte din țară, singurele zone care vor avea un cer senin fiind sudul extrem al Olteniei și Munteniei, Transilvania, Maramureș. Pe parcursul zilei avem intervale de timp în care cerul se va degaja de nori și prin Dobrogea, sudul Moldovei, Muntenia. Seara și finalul zilei aduc un cer acoperit de nori doar prin Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, dar ceva nori (50% acoperire) mai pot apărea și prin Oltenia, Moldova, Dobrogea, zonele montane.

Ceață:

– Pe parcursul nopții avem condiții de ceață prin zonele montane, iar dimineața și prin Dobrogea pentru ca seara condițiile de ceață să reapară prin zonele montane.

Precipitații:

– La începutul nopții avem ploi prin vestul Banatului, Crișanei și prin zonele montane. Pe parcursul nopții și până la orele dimineții ploile apar și prin Moldova, vestul Olteniei, pentru ca până la orele prânzului ploile să se extindă și prin Crișana, Maramureș, Transilvania, vestul Munteniei, ploi care vor fi și moderate / intense. Odată cu orele serii ploile se concentrează pe Banat, Crișana, Maramureș, nordul Transilvaniei, Moldova, răzleț și prin estul Munteniei. De menționat că pe crestele Apusenilor vom avea parte de lapoviță și ninsori.

Cantitățile de precipitații vor fi importante prin Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, Oltenia, vestul Munteniei, unde se pot acumula 15 – 20, 25 l/mp, iar prin zonele montane vorbim de 40 – 50, 60 l/mp.

Vânt:

– Pe parcursul nopții avem parte de un vânt foarte intens prin zonele montane, iar în Meridionali, Munții Banatului sunt așteptate rafale și de 100 – 110 km/h. Odată cu orele dimineții vorbim de un vânt moderat în cea mai mare parte a țării, cu rafale de 30 – 40 km/h, în timp ce în zonele montane vorbim tot de 70 – 90 km/h. Odată cu orele amiezii vântul crește în intensitate prin sudul și estul Munteniei, Moldova, Dobrogea, sudul și estul Transilvaniei și ajungem la rafale de 60 – 70 km/h. Finalul zilei aduce un vânt moderat, cu rafale de 30 – 40 km/h prin Muntenia, Moldova, Dobrogea, Transilvania, Banat iar prin Crișana chiar 60 – 70 km/h. În zonele montane vântul continuă să sufle violent, cu rafale de 80 – 90 km/h.

Concluzii:
– Se schimbă vremea, mai radical prin Banat, Crișana, Maramureș, zonele montane, Oltenia, unde temperaturile scad drastic, apar ploi dar și lapoviță și ninsori (la altitudini mari). Dar nici restul țării nu scapă de ploi, iar vântul va fi intens la nivelul întregii țări.

Dacă dorești prognoze meteo personalizate, te rugăm să accesezi unul din abonamentele disponibile aici:

www.patreon.com/prognozemeteo

iar apoi să ne lași aici o adresă de e-mail unde să îți putem trimite materialele solicitate.

http://prognozemeteo.ro/ Image by Free-Photos from Pixabay

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *