prognoze

Prognoză meteo 06 octombrie 2020–furtuni ca în mijlocul verii!

Context sinoptic:

– Din punct de vedere sinoptic, ziua de mâine regăsește țara noastră prinsă la mijloc între un vast câmp de presiune scăzută, la vest, asociat unui ciclon care domină mare parte din Europa, cu centri barici Brigitte și Cathrin poziționați în zona Marii Britanii și un câmp de presiune ridicată, asociat unui anticiclon mobil, care determină vremea din estul extrem al Europei.

Între acești centri barici se va poziționa și un front cvasistaționar, care delimitează practic aerul rece, din vest, de cel foarte cald, din est. Și din punct de vedere al circulației, una pe direcție V – E va aduce un aer mai rece în zona țării noastre, care va tempera abaterile termice extrem de mari din prima zi a săptămânii.

Temperaturi:

– Vorbim de o noapte foarte caldă, cu valori de temperatură care ar trebui să fie atinse mai degrabă la orele amiezii, adică 16 – 18 grade la nivelul întregii țări. În zonele montane minimele ajung la 12 – 14 grade, cu 7 – 9 grade pe creste.

Răcirea despre care menționam la contextul sinoptic se va simți mâine în Banat, Crișana, Maramureș, Oltenia, vestul Munteniei, unde nu mai trecem de 18 – 20 de grade, iar prin Transilvania nici măcar de 15 grade. Rămâne, în schimb, foarte cald prin sud-estul extrem al Munteniei, unde se pot atinge chiar 32 – 34 de grade, dar și prin restul Munteniei, Moldova, unde maximele urcă la 26 – 28, 29 de grade. Dobrogea se mulțumește cu 22 – 24 de grade iar prin zonele montane maximele se opresc la 14 – 16 grade, cu 8 – 10 grade pe creste.

Nebulozitate:

– Pe timpul nopții nebulozitatea joasă este prezentă prin Crișana, Maramureș, nordul Transilvaniei, Moldova, estul Munteniei și Dobrogea. În prima parte a dimineții vorbim de nori joși cu acoperire de 100% prin Oltenia, Muntenia (Ilfov, București și estul regiunii) dar și prin Moldova, pentru ca, odată cu orele după amiezii, aria nebulozității să se extindă și pe Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, nordul Moldovei și zonele montane, cu grad de acoperire de 100%. Acestea sunt regiunile unde norii joși rămân prezenți până la finalul zilei, lor urmând să li se adauge și nordul Dobrogei.

Ceață:

– Pe parcursul nopții și al dimineții avem condiții de ceață prin zona Subcarpaților de Curbură, Orientași, dar și prin estul Munteniei, pentru ca seara condițiile de ceață să reapară prin zonele montane.

Precipitații:

– Pe timpul nopții avem parte de ploi prin nordul Transilvaniei, al Orientalilor, dar și prin Meridionali, Banat, Crișana, iar în aceste zone vom avea parte și de manifestări convective (descărcări electrice, vijelie,  grindină). Odată cu orele dimineții un nou val de precipitații pătrunde prin SV și cuprind Oltenia, apoi și Transilvania, NV Munteniei, Maramureș și zonele montane. Seara și până la finalul zilei ploile sunt prezente și prin Muntenia.

Vânt:

– Pe timpul nopții vântul bate cu putere prin zonele montane, unde, la rafală, se pot atinge chiar viteze de 80 – 90 km/h. Odată cu a doua parte a dimineții și pe parcursul amiezii avem rafale de 40 – 50 km/h prin Oltenia, Muntenia, Dobrogea și, în continuare, zonele montane. Seara se încheie cu un front de rafală care traversează Muntenia și urcă spre sudul Moldovei, cu viteze de 60 – 70 km/h.

Concluzii:
– Ne așteaptă o zi cu multe ploi, cu furtuni ca în mijlocul verii, cu temperaturi aproape caniculare prin sud-estul extrem, dar și cu o răcorire semnificativă prin nord, centru și vest.

Dacă dorești prognoze meteo personalizate, te rugăm să accesezi unul din abonamentele disponibile aici:

www.patreon.com/prognozemeteo

iar apoi să ne lași aici o adresă de e-mail unde să îți putem trimite materialele solicitate.

http://prognozemeteo.ro/ Image by David Mark from Pixabay

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *