prognoze

Prognoză meteo 25 iunie 2020–cresc temperaturile, plouă în continuare!

Context sinoptic:

– Odată cu ziua de mâine, în zona țării noastre reușește să avanseze un câmp de presiune ridicată, asociat unui anticiclon scandinav, cu centrul baric Utz. În același timp, deasupra țării noastre va staționa un front de ocluziune, iar pe estul extrem al țării se va manifesta și o linie de convergență.

Din punct de vedere al circulației, nordul, vestul, centrul și sudul extrem al țării se vor afla în sectorul abaterilor pozitive (+1 spre +3, cu un +4, +5 grade în NV extrem), în timp ce estul Munteniei, Dobrogea, sudul Moldovei vor avea parte de abateri negative (-0 spre –2 grade). Prin nordul și centrul Moldovei, restul Olteniei și Munteniei vorbim de valori de temperatură la 850 hPa apropiate de normal.

Temperaturi:

– Minimele nopții se vor situa între 16 – 18 grade în cea mai mare parte a țării, posibil ușor mai mici (12 – 14 grade) prin Transilvania, respectiv 10 – 12 grade prin zonele montane. În estul extrem al Dobrogei sunt posibile și temperaturi minime spre 20 – 22 de grade.

Maximele zilei ajung la 30 – 32 de grade prin sudul Olteniei, al Munteniei, prin Banat, în timp ce în restul țării ne oprim la valori spre 26 – 28 de grade. Prin zonele montane se ating 20 – 22 de grade, cu 14 – 16 grade pe creste.

Nebulozitate:

– Pe timpul nopții nebulozitatea joasă este accentuată prin zonele montane, dar și prin nordul Dobrogei, sudul Transilvaniei. Nori joși vor fi și prin Moldova, Banat, Crișana, Muntenia, Oltenia, cu grad d acoperire spre 50%. Odată cu a doua parte a dimineții și pe tot parcursul amiezii norii joși sunt prezenți la nivelul întregii țări, cu un grad de acoperire spre 100% prin zonele montane, respectiv spre 50% în restul regiunilor. Seara și până la finalul zilei mai vorbim de nebulozitate joasă doar prin zonele montane, Oltenia, Muntenia, Transilvania și Crișana (grad de acoperire de 50%, cu 100% prin zonele montane).

Ceață:

– Pe parcursul dimineții avem condiții de ceață prin Orientali și Meridionali.

Precipitații:

– La începutul nopții avem parte de ploi prin zonele montane, iar dimineața și prin nordul Moldovei. Odată u orele prânzului și pe parcursul după amiezii avem ploi prin toate zonele montane, prin Transilvania, Banat, Crișana, Dobrogea, nordul și estul Munteniei, pentru ca, odată cu orele serii, ploile să ajungă și prin Maramureș, restul Munteniei, dar și Oltenia.

În zonele montane dar și prin estul județelor Ialomița și Călărași se vor strânge 30 – 35 l/mp, în timp ce, în restul zonelor unde va ploua, aversele pot cumula 15 – 20 l/mp.

Vânt:

– Vorbim de un vânt slab la nivelul întregii țări, pe tot parcursul zilei, cu excepția momentelor când am putea avea parte de fenomene convective, în zonele unde acestea se vor produce putem ajunge la rafale de 40 – 50 km/h.

Concluzii:
– Și ziua de mâine aduce ploi, furtunoase, în unele zone și cantități vor agrava riscul de inundații. Temperaturile sunt în creștere.

Dacă dorești prognoze meteo personalizate, te rugăm să accesezi unul din abonamentele disponibile aici:

www.patreon.com/prognozemeteo

iar apoi să ne lași aici o adresă de e-mail unde să îți putem trimite materialele solicitate.

http://prognozemeteo.ro/ Image by chulmin park from Pixabay

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *