prognoze

Prognoză meteo 12 iunie 2020–o nouă zi furtunoasă!

Context sinoptic:

– Din punct de vedere sinoptic, ziua de mâine ne regăsește tot în zona de acțiune a unui câmp de presiune scăzută, câmp de presiune asociat unei depresiuni cu centri barici Nadine (poziționat în vestul Europei) și Octavia (poziționat în nordul bazinului Mării Negre). În același timp, din talvegul de undă lungă care domină centrul și vestul Europei, pe parcursul zilei de mâine se desprinde un nucleu de cut-off low, care se va poziționa pe sudul și sud-estul Europei, determinând precipitații importante cantitativ în sudul, sud-estul și estul țării noastre.

Din punct de vedere al maselor de aer, aerul rece câștigă ceva mai mult teren mâine, astfel că doar prin Moldova și Dobrogea mai vorbim de abateri termice pozitive (spre +4 grade), în timp ce în restul țării vorbim de abateri negative (-1 spre –3, –4 grade).

Temperaturi:

– Noaptea aduce minime cuprinse între 16 – 18 grade în cea mai mare parte a țării, cu excepția zonelor montane, nordului Banatului, Crișanei și Maramureșului, unde ne oprim la valori de 12 – 14 grade.

Maximele zilei se opresc la 18 – 20 de grade prin zonele montane, sudul extrem al Olteniei, mare parte din Banat. În restul țării vorbim de valori de 24 – 26 de grade, cu posibil 28 – 29 de grade prin Moldova și nordul Dobrogei.

Nebulozitate:

– Pe parcursul nopții vorbim de nebulozitate joasă accentuată în aproape toată țara (acoperire de 100%) cu excepția Banatului, estului extrem al Moldovei și nordul Dobrogei, unde putem vorbi de un cer variabil. Iar situația nu se va schimba prea mult nici pe parcursul zilei, soarele va fi destul de zgârcit la vedere, doar finalul zilei urmând să aducă un cer variabil mai mult senin prin Oltenia, nord-vestul Munteniei, nordul Transilvaniei, Maramureș dar și prin Dobrogea și Moldova.

Ceață:

– Pe timpul nopții avem condiții de ceață prin zona Apusenilor dar și prin nordul extrem al Orientalilor. Pe parcursul dimineții avem condiții de ceață pe arii extinse în nordul Crișanei și al Maramureșului dar și prin zonele montane, pentru ca seara și până la finalul zilei să avem condiții de ceață prin Crișana și Apuseni.

Precipitații:

– La începutul nopții ploile sunt prezente prin nordul și estul  Munteniei, zonele montane, sudul și nordul Moldovei (în sudul regiunii vor fi însoțite și de descărcări electrice). Până la orele dimineții ploile ajung și prin Oltenia, , se extind și prin centrul Transilvaniei. Până la orele prânzului frontul de precipitații se va deplasa pe direcție E – V, astfel că ploile se vor concentra pe Banat Oltenia, zonele montane, dar și prin nord (Maramureș, unde ploile vor fi însoțite și de fenomene convective). Ploi vor fi prezente și prin Muntenia, dar nu pe arii extinse. Orele după amiezii aduc furtuni pe arii extinse în Moldova, Transilvania, Maramureș, Banat, Crișana și zonele montane (în aceste regiuni ploile vor continua până spre finalul zilei). Ploi pe arii restrânse vom avea, pe parcursul după amiezii, și prin Muntenia, Oltenia, sudul Dobrogei.

Vânt:

– Pe timpul nopții vântul va avea rafale de 40 – 50 km/h prin zonele montane, iar dimineața prin sudul extrem al Olteniei. După amiaza, mai ales în zonele  cu fenomene convective vom avea rafale de vânt care ar putea ajunge și la 50 – 60 km/h (prin Moldova, zonele montane, sudul extrem al Olteniei) pentru ca seara și finalul zilei să aducă un vânt liniștit la nivelul întregii țări.

Concluzii:
– O nouă zi cu furtuni pe arii extinse, cu temperaturi mai scăzute decât normalul perioadei.

Dacă dorești prognoze meteo personalizate, te rugăm să accesezi

unul din abonamentele disponibile aici:www.patreon.com/prognozemeteo

iar apoi să ne lași aici o adresă de e-mail unde să îți putem trimite materialele solicitate.http://prognozemeteo.ro/

Image by JWahl from Pixabay

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *