estimari

#Vremeasăptămânală 08–14 iunie 2020: Cald, furtuni în fiecare zi!

Ne așteaptă o săptămână cu multe ploi, ploi furtunoase, care vor acoperi întreaga țară. Regimul termic va fi unul normal prin vest, centru și nord, un pic mai cald prin Oltenia și Muntenia și cu mut mai cald prin Moldova, estul Munteniei.

Luni, 08 iunie

– Avem parte de o zi cu temperaturi peste normalul perioadei, abaterile termice urmând să plece de la 1 – 2 grade prin Banat, Crișana, zonele deluroase, până spre 3 – 5, chiar 6 grade prin Oltenia, Muntenia, Moldova, Dobrogea, Transilvania și Maramureș. În zonele montane vorbim de valori apropiate de normal, iar pe creste ușor sub norme (-1, –2 grade). Ploile (însoțite de descărcări electrice, vânt cu aspect de vijelie, grindină) vor fi prezente mai ales prin Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, Moldova, zonele montane și izolat prin restul țării.

Marți, 09 iunie

– În Banat, Crișana, prin estul extrem al Dobrogei, mare parte din zonele montane, vorbim de o zi cu temperaturi normale pentru data din calendar, iar prin Apuseni și Meridionali vom avea valori de temperatură sub normalul perioadei (abateri negative de –3, –4 grade). În Oltenia și Muntenia vor fi temperaturi cu 1 – 2 grade peste normal, pentru ca, cel mai cald să fie în Moldova, estul Munteniei, vestul Dobrogei, unde abaterile termice pozitive vor fi și cu +6 spre +8 grade față de valorile normale. Vom avea ploi în Banat, Crișana, zonele montane, Oltenia, Muntenia, izolat prin Dobrogea, dar și prin Transilvania și Maramureș.

Miercuri, 10 iunie

– Și pe parcursul zilei de miercuri vorbim de aceeași distribuție a valorilor de temperatură: valori normale pentru data din calendar în Banat, Crișana, zonele montane (cu Meridionali și Apuseni în continuare cu abateri negative), ușor mai cald (abateri pozitive de la +1 spre +2, +3 grade) prin Maramureș, Transilvania, Oltenia Munteni și cel mai cald în estul Muntenei, Moldova și vestul Dobrogei (abateri de la +4 spre +6, +8 grade). Ploile sunt prezente în continuare prin Banat, Crișana, Oltenia, Maramureș, asta la orele dimineții, pentru ca, odată cu orele după amiezii să se extindă și în Muntenia, Transilvania, iar seara să le regăsim și prin Moldova.

xx_weekly-en-313-0_modezwkly_2020060400_156_958_295

Joi, 11 iunie

– Nicio schimbare în ceea ce privește regimul termic, valori normale pentru data din calendar în Banat, Crișana, zonele montane (cu Meridionali și Apuseni în continuare cu abateri negative), ușor mai cald (abateri pozitive de la +1 spre +2, +3 grade) prin Maramureș, Transilvania, Oltenia Munteni și cel mai cald în estul Muntenei, Moldova și vestul Dobrogei (abateri de la +4 spre +6 grade). Ploile, însoțite de tot alaiul lor zgomotos, vor fi prezente prin Oltenia, Muntenia, Banat, Crișana, Transilvania, zonele montane iar odată cu orele după amiezii vor cuprinde toată țara.

Vineri, 12 iunie

– Vorbim de o zi caldă la nivelul întregii țări, cu abateri termice pozitive la nivelul întregii țări, cu valori de la +1 spre +3 grade. În zonele montane regimul termic va fi normal pentru data din calendar, ușor mai rece în Meridionali și Apuseni (abateri negative de la –1 spre –2 grade). Și ziua de vineri aduce ploi și furtuni în întreaga țară.

Sâmbătă, 13 iunie

– Se încălzește în Transilvania (abateri pozitive de la +4 spre +6 grade), prin Moldova, estul Munteniei (abateri pozitive de la +4 spre +6 grade) în timp ce în restul țării vorbim de temperaturi cu +1 spre +3 grade peste normalul perioadei. În zonele montane vorbim de valori normale pentru data din calendar, iar pe crestele Meridionalilor ușor sub normele climatologice (-1 spre –2 grade). Nici ziua de sâmbătă nu aduce o ameliorare din punct de vedere al precipitațiilor, acoperă toată țara, mai intense în Moldova, zonele montane și Transilvania.

Duminică, 14 iunie

–  Vorbim în continuare de o zi caldă, cu abateri termice de la +1 spre +3 grade în mare parte din țară, iar prin Transilvania, Moldova și estul Munteniei vorbim de temperaturi și cu +4 spre +6 grade peste normalul perioadei. Și ultima zi a weekendului  va fi una ploioasă, iar ploile mai consistente se vor manifesta în sudul Moldovei, Muntenia și Dobrogea. Furtuni însă vor fi la nivelul întregii țări.

Cantitățile de precipitații vor fi satisfăcătoare la nivelul întregii țări, cu (30 – 50 l/mp), iar prin zonele montane, Transilvania, Crișana și prin Moldova chiar 60 – 70, 80 l/mp. Dobrogea rămâne, din păcate, cu deficit de precipitații, nu se vor strânge mai mult de 5 – 10, 15 l/mp.

Notă: Pe parcursul acestei săptămâni, un alt fenomen meteo va fi de interes și anume ceața. Pe parcursul zilei de marți va fi prezentă prin Banat, Crișana, zonele montane, Transilvania, Dobrogea. Miercuri sunt condiții de ceață prin zonele montane dar și prin sudul extrem al Munteniei și Olteniei, joi tot prin Muntenia, nordul Transilvaniei, sudul Moldovei. Vineri avem condiții de ceață pe arii extinse din Oltenia, Muntenia, Dobrogea, zonele montane, Transilvania. Sâmbătă vorbim de condiții de ceață prin Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, zonele montane, dar și prin Muntenia, Dobrogea. Ultima zi a săptămânii aduce condiții de ceață prin zonele montane, prin Transilvania, Banat, Crișana.

Dacă dorești prognoze meteo personalizate, te rugăm să accesezi unul din abonamentele disponibile aici:www.patreon.com/prognozemeteo iar apoi să ne lași aici o adresă de e-mail unde să îți putem trimite materialele solicitate.http://prognozemeteo.ro/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *