prognoze

Prognoză meteo 09 iunie 2020– furtunile, la ordinea zilei!

Context sinoptic:

– Vremea de mâine de la noi va fi influențată de prezența unei depresiuni mediteraneene, cu centrul baric Melina poziționat în nordul Italiei. În bazinul Mării Negre vom avea un izobar de presiune ridicată și, deși nu vom fi sub influența niciunui front atmosferic, la nivelul țării noastre se va accentua o perturbație la nivelul troposferei superioare, care va reprezenta un motiv în plus de precipitații.

Nu avem parte de schimbări majore din punct de vedere al circulației, rămânem tot în sector cald, cu abateri care nu vor trece de +4 spre +6 grade față de normalul perioadei la 850 hPa.

Temperaturi:

– Minimele nopții sunt în creștere, astfel că vorbim de valori de la 12 – 14, 15 grade prin nordul și centrul Moldovei, Transilvania, Maramureș, Crișana, nordul Banatului, respectiv 10 – 12 grade în zonele montane (cu 8 – 9 grade pe creste). În sudul Banatului, în Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei, Dobrogea, minimele nopții vor ajunge la 16 – 18 grade.

Maximele de mâine vor pleca de la valori de 18 – 20, 22 de grade prin zonele montane, prin Transilvania, Crișana, prin Banat ne oprim la 23 – 25 de grade, nordul Crișanei, Maramureș, nordul Moldovei, Oltenia, nordul, nord-vestul Munteniei se vor atinge 28 – 29 de grade. Cel mai cald va fi mâine prin sud-estul Munteniei, sudul și centrul Moldovei, Dobrogea, acolo unde se pot atinge 30 – 32 de grade.

Nebulozitate:

– Încă de pe timpul nopții și pe parcursul dimineții nebulozitatea joasă va fi accentuată prin Banat, Oltenia, Muntenia, Meridionali, nordul Moldovei și al Crișanei. Odată cu orele prânzului cerul devine variabil în cea mai mare parte a țării, cu acoperire spre 100% mai ales prin zonele montane, Banat. Crișana, Maramureș. Seara și până la finalul zilei norii joși persistă în Banat, Crișana, Apuseni, Meridionali dar și prin Oltenia, Muntenia.

Ceață:

– Pe timpul nopții avem condiții de ceață prin nordul Moldovei, iar dimineața și prin Banat, nordul extrem al Crișanei, nordul Dobrogei. La finalul zilei condițiile de ceață reapar prin zonele montane și Crișana.

Precipitații:

– Încă de la începutul nopții un front de precipitații pătrunde prin sud-vest, astfel că ploile sunt prezente prin Timiș, Caraș Severin, Mehedinți, Dolj, ploi care, odată cu orele dimineții, ajung și prin Olt, Teleorman, Giurgiu, Gorj, Vâlcea. Pe o direcție de deplasare S- N, în a doua parte a dimineții avem parte de ploi și prin Ilfov (inclusiv București), dar și prin Argeș, Hunedoara, Sibiu. Odată cu orele prânzului ploile se mută pe Banat, Crișana, zonele montane, Transilvania, Maramureș, fiind însoțite și de tot alaiul de fenomene convective (descărcări electrice, grindină, vânt cu aspect de vijelie). Spre seară sunt posibile ploi și prin nordul Munteniei, dar și prin sudul regiunii, ca urmare a avansului unor celule convective dinspre Bulgaria. Finalul zilei ne regăsește cu ploi prin Crișana, Oltenia, nordul și sud-estul Munteniei.

Prin zonele montane, Maramureș, prin sudul Banatului, estul Transilvaniei putem vorbi de cantități care să se apropie de 25 – 30 de l/mp, izolat și punctiform chiar 50 – 60 l/mp.

Vânt:

– Vorbim de un vânt liniștit cea mai mare parte a intervalului de prognoză, cu excepția orelor serii când, prin sudul Olteniei și al Munteniei am putea avea inclusiv rafale de 50 – 60 km/h, determinate de un front de rafală venit dinspre Bulgaria, legat de dezvoltările convective posibil supercelulare din regiune.

Concluzii:
– Proverbiala instabilitate a lunii iunie nu se dezminte, astfel că și mâine avem parte de o zi cu multe ploi, furtuni posibil pe arii extinse, ploi care pot cumula și peste 35 – 40 l/mp.

Dacă dorești prognoze meteo personalizate, te rugăm să accesezi unul din abonamentele disponibile aici:www.patreon.com/prognozemeteo

iar apoi să ne lași aici o adresă de e-mail unde să îți putem trimite materialele solicitate.http://prognozemeteo.ro/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *