prognoze

Prognoză meteo 04 iunie 2020–se încălzește, avem și furtuni!

Context sinoptic:

– Începem ziua de mâine cu un câmp de presiune ridicată poziționat în estul țării, asociat unui anticiclon mobil, dar, în același timp, dinspre vest , nord-vest avem parte de avansul izobarelor unei depresiuni cu centri barici Isolde și Juliane. La începutul intervalului, la nord de țara noastră se poziționează un front de ocluziune care însă are o deplasare pe direcție opusă zonei noastre. Nucleul rece de altitudine care a persistat în ultimele două săptămâni deasupra țării noastre este împins ușor la nord de țara noastră.

După multe zile cu abateri termice negative, ziua de mâine aduce și o schimbare din punct de vedere al circulației, care redevine V – E și aduce un aport de aer cald, care va duce abaterile termice pozitive la +2 spre +3 grade față de normalul perioadei (la 850 hPa).

Temperaturi:

– Urmează o nouă noapte cu valori modeste de temperatură în bună parte din țară, cu valori cuprinse între 6 – 8, 9 grade. În zonele montane nu trecem de 2- 4 grade, iar pe crestele Meridionalilor am putea avea chiar valori negative (-0 spre –2 grade). Ceva mai cald va fi prin Banat, Crișana, Maramureș, Dobrogea, zone unde minimele nopții vor ajunge la 10 – 12 grade.

Vestea cea bună a zilei de mâine este legată de temperaturile maxime, care marchează o creștere evidentă și ajung, în cea mai mare parte a țării, la valori de 24 – 26 de grade, iar prin sudul extrem al Olteniei, sud-vestul Banatului, chiar la 28 de grade. Prin Transilvania, nordul Banatului, Crișana și Maramureș vorbim de maxime ce nu trec de 18 – 20, 21 de grade, iar prin zonele montane atingem temperaturi maxime în jurul a 10 – 12 grade, cu 4 – 6 grade pe creste.

Nebulozitate:

– Pe parcursul nopții nebulozitatea joasă este prezentă prin Banat, Crișana, Maramureș, Apuseni, nordul Transilvaniei, Orientali (grade de acoperire de 100%). În aceste regiuni norii joși vor persista pe tot parcursul zilei, cu mici variații, dar nebulozitate joasă vom putea avea și prin restul regiunilor, dar cu un grad de acoperire de până în 50%.  Seara și până la finalul zilei nebulozitatea joasă va fi prezentă în zonele montane, prin Transilvania dar și prin nordul Munteniei.

Ceață:

– Spre orele dimineții avem condiții de ceață prin Banat, Crișana, Apuseni iar seara și spre finalul zilei condiții de ceață reapar mai ales prin zona Meridionalilor și Orientalilor.

Precipitații:

– Pe timpul nopții ploile sunt prezente prin Maramureș, nordul Transilvaniei, iar spre dimineață apar și prin Banat, Crișana, Apuseni. Dimineața și până la orele prânzului avem parte de ploi prin nordul Transilvaniei, Orientali. Odată cu orele prânzului un front de precipitații pătrunde prin vest (Timiș, Arad, Bihor) și se extinde în tot Banatul, Crișana, Maramureș, nordul Transilvaniei, Apuseni și Meridionali. Vorbim de ploi zgomotoase, însoțite de descărcări electrice, grindină, vânt cu aspect de vijelie. Pe parcursul după amiezii ploile cuprind toată Transilvania, apar și prin Moldova, iar odată cu orele serii și până la finalul zilei vor traversa și bună parte din Muntenia. Ploi vom avea, seara, și prin Maramureș și nordul Orientalilor.

Prin Banat, Crișana, nordul Transilvaniei, Maramureș, nordul Orientalilor, Apuseni și Meridionali vorbim de cantități de precipitații care pot ajunge la 25 – 30 l/mp.

Vânt:

– Pe parcursul nopții și odată cu orele dimineții vorbim de un vânt moderat prin zonele montane (40 – 50 km/h), pentru ca, odată cu orele după amiezii, să vorbim de rafale moderate de vânt prin sudul Moldovei, nordul Dobrogei, Crișana (aici se pot atinge și 50 – 60 km/h). În a doua parte a după amiezii vântul ajunge la rafale de 50 – 60 km/h și prin Transilvania, pentru ca, pe parcursul serii, un front de rafală să traverseze Oltenia și Muntenia de la est la vest, aducând intensificări care pot ajunge la 50 – 60, 65 km/h. Vânt cu rafale de 50 – 60 km/h vom avea, pe parcursul serii, și prin zonele montane, Crișana.

Concluzii:
– Vestea bună este că temperaturile ajung la valori normale pentru perioada din calendar. Odată cu încălzirea, reapar și furtunile.

Dacă dorești prognoze meteo personalizate, te rugăm să accesezi unul din abonamentele disponibile aici:www.patreon.com/prognozemeteo iar apoi să ne lași aici o adresă de e-mail unde să îți putem trimite materialele solicitate.http://prognozemeteo.ro/

Image by Konyvesotto from Pixabay

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *