prognoze

Prognoză meteo 29 mai 2020–weekend cu multe ploi și răcoros!

Context sinoptic:

– Ziua de mâine aduce la nivelul țării izobarele unei depresiuni poziționate la est, spre Ucraina, cu centrul baric Isolde, în timp ce la vest de noi continuă să acționeze anticiclonul Steffen. Din punct de vedere al fronturilor la N, NE de țara noastră se poziționează un front de ocluziune, iar la V un front rece, dar niciunul dintre acestea nu ne va afecta direct. De luat în calcul pentru ziua de mâine este și linia de joasă presiune poziționată pe E, SE,  asociată unei perturbări în troposfera superioară, linie de joasă presiune care aduce probabilitate mai mare pentru precipitații în zona unde este poziționată.

Din punct de vedere al circulației nu se schimbă nimic, rămânem tot pe o direcție NV – SE, tot în sector rece, cu abateri negative de la –4 spre –6, –7 grade față de normalul perioadei, asta la 8650 hPa.

Temperaturi:

– Noaptea care urmează aduce minime în jurul a 12 – 13 grade prin Moldova, estul, nord-estul Munteniei, în timp ce în restul țării ne oprim la valori de 8 – 10 grade. În zonele montane vorbim de minime între 6 – 8 grade, cu 1 – 3 grade pe creste.

Nimic nou în ceea ce privește maximele zilei, vorbim tot de valori de la 18 spre 20, 21 de grade, cu valori ușor mai ridicate, spre 23 – 24 de grade prin sudul Olteniei. În zonele montane ne oprim la 12 – 14 grade, cu 6 – 8 grade pe creste.

Nebulozitate:

– Pe timpul nopții nebulozitatea joasă este accentuată prin zonele montane și Moldova, pentru ca, odată cu orele dimineții norii joși să se extindă și prin Dobrogea, Muntenia. Începând cu orele prânzului reintrăm în scenariul ce ne-a devenit familiar în ultima perioadă, cu norii joși prezenți pe cerul întregii țări, pentru ca, seara și până la finalul zilei doar Oltenia și nord-vestul Munteniei să aibă parte de un cer variabil, mai mult senin.

Ceață:

– Avem condiții de ceață, pe timpul nopții, prin sudul Transilvaniei și Apuseni.

Precipitații:

– Pe parcursul nopții ploile sunt prezente mai ales prin zona Orientalilor, zona de Curbură, sudul Moldovei pentru ca, la începutul dimineții să avem ploi prin nordul și nord-estul Munteniei, respectiv Moldova și zonele montane. Până spre orele prânzului vorbim de ploi consistente prin centul și sudul Moldovei, dar va ploua și prin Muntenia, inclusiv în zona Bucureștiului. Odată cu orele prânzului și pe parcursul după amiezii ploile cuprind cea mai mare parte a țării, sunt însoțite de intensificări ale vântului, de descărcări electrice, posibil chiar de grindină de mici dimensiuni, iar cantitățile căzute, în interval scurt de timp, pot ajunge la 15 – 20 l/mp. Ploile, în averse, vor continua până la finalul zilei, mai concentrate mai ales pe zona Moldovei, Dobrogei, Munteniei, dar și prin Banat, Crișana, Transilvania și Maramureș.

În zonele montane, prin Moldova, dar și prin Muntenia vorbim de 20 – 25 l/mp acumulați, în timp ce prin restul țării nu trecem d e un 5 – 10 l/mp.

Vânt:

– Pe parcursul nopții vorbim de un vânt moderat, cu rafale de 40 – 50 km/h prin zona Moldovei, dar și prin zonele montane și nordul Dobrogei, situație care se va menține și pe parcursul dimineții. După amiaza, vorbim de un vânt care poate atinge la rafală, prin zona Orientalilor, 60 – 70 km/h. Seara și finalul zilei ne găsesc cu rafale moderate de vânt prin Moldova, Dobrogea (40 – 50 km/h) iar prin zonele montane 50 – 60 km/h).

Concluzii:
– Da, tot despre ploi este vorba și mâine. Ploi importante cantitativ prin Moldova, prin Muntenia, ploi însoțite tot alaiul de fenomene convective. Nici temperaturile nu par dornice să mai crească.

Dacă dorești prognoze meteo personalizate, te rugăm să accesezi unul din abonamentele disponibile aici:www.patreon.com/prognozemeteo iar apoi să ne lași aici o adresă de e-mail unde să îți putem trimite materialele solicitate.http://prognozemeteo.ro/

Image by S. Hermann & F. Richter from Pixabay

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *