prognoze

Prognoză meteo 22 mai 2020–cineva să scoată toamna din mai!

Context sinoptic:

– Pe parcursul zilei de mâine țara noastră se va afla în zona de acțiune a unui câmp de presiune ridicată, asociată anticiclonului c centrul baric Rolf poziționat fix deasupra Scandinaviei. Asta înseamnă că și fronturile atmosferice sunt absente din peisajul meteo al zilei. Din punct de vedere al circulației (una pe direcție N – SE) rămânem în continuare în sectorul deosebit de rece, cu abateri termice negative cuprinse între –6 spre –8 grade, iar prin estul Munteniei, Dobrogea și Moldova chiar –10 spre –12 grade.

Temperaturi:

– Noaptea aduce temperaturi negative prin zonele montane, dar și prin nordul și estul Transilvaniei, Maramureș și nordul Crișanei (-0 spre –2, –4 grade). Prin Moldova, centrul și sudul Transilvaniei, Banat, Crișana, nordul Olteniei și al Munteniei ne oprim la minime de la 4 spre 6 – 7 grade. Cele mai ridicate valori ale nopții le vom avea prin sudul Olteniei, al Munteniei, al Moldovei și Dobrogea, unde atinge 8 – 10, 11 grade.

Maximele de mâine rămân modeste pentru data din calendar la nivelul întregii țări, cu valori cuprinse între 16 – 18 grade, posibil spre 20 de grade doar prin vestul extrem al Banatului și Oltenia. Prin zonele montane vorbim de maxime de la 10 – 12 grade, cu 3 –4 grade pe creste.

Nebulozitate:

– Pe timpul nopții avem parte de nebulozitate joasă accentuată prin sudul Transilvaniei, Meridionali, Oltenia, dar și prin Muntenia. Până la orele prânzului norii joși mai eliberează cerul și din zonele menționate mai sus, unde vorbim doar de un grad de acoperire până la 50%, pentru ca, pe parcursul după amiezii, să avem parte de un cer variabil, mai mult senin în toată țara. Seara și până la finalul zilei nebulozitatea joasă se accentuează prin Orientali, Moldova, estul Munteniei și Dobrogea (acoperire 30 – 50%)

Ceață:

– Spre orele dimineții avem condiții de ceață prin zona județelor Gorj, Dolj, Mehedinți.

Precipitații:

– La începutul nopții avem parte de ploi prin Oltenia, nordul și vestul Munteniei, sudul Transilvaniei, în timp ce pe crestele montane vorbim chiar de lapoviță și ninsori. Până la orele dimineții ploile coboară spre sudul Olteniei și al Munteniei, dar rămân prezente și prin Meridionali. Orele după amiezii readuc ploi slabe prin Vâlcea (nordul regiunii), Argeș (nordul regiunii) dar și prin Dolj sau Olt. Spre seară ploile apar pe aii extinse în zona Orientalilor, dar și prin Dâmbovița și Prahova (de aici cu deplasare spre sud, deci și spre Ilfov, Ialomița, Călărași. Finalul zilei ne găsește cu ploi și prin sudul județului Constanța și nordul Moldovei (Botoșani).

Vânt:

– Avem parte de o zi cu vânt moderat în cea mai mare parte a țării, cu rafale cuprinse între 40 – 50 km/h, iar prin vestul Meridionalilor, după amiaza, chiar 60 – 70 km/h.

Concluzii:
– Mai avem parte de ploi, temperaturile rămân modeste, deși suntem la un pas de vară, vremea pare mai degrabă tomnatică.

Dacă dorești prognoze meteo personalizate, te rugăm să accesezi unul din abonamentele disponibile aici:www.patreon.com/prognozemeteo iar apoi să ne lași aici o adresă de e-mail unde să îți putem trimite materialele solicitate.http://prognozemeteo.ro/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *