prognoze

Prognoză meteo 20 mai 2020–România, măturată de furtuni severe!

Context sinoptic:

– Contextul sinoptic al zilei de mâine se dovedește unul extrem de interesant și chiar promițător pentru iubitorii furtunilor. Astfel, pe de o parte avem o depresiune mediteraneeană care se poziționează în zona de sud, sud-est a Europei, inclusiv la nivelul țării noastre, aducând cu sine mult așteptatele precipitații prin sud. În acest timp, două fronturi având caracteristici total diferite (unul cald, din sud și unul rece, din nord, se ciocnesc fix deasupra țării noastre, ceea ce ar putea potența cantitățile de precipitații căzute. Finalul zilei ne regăsește cu un front rece, poziționat pe sudul țării, cu deplasare sudică, care ne va părăsi destul de repede.

Din punct de vedere al circulației, spre țara noastre avem parte de o advecție rece, pe direcție N – S, mult mai pronunțată, pentru început, în zona Moldovei, unde abaterile negative coboară chiar spre –6 grade față de normal, în timp ce în restul țării vorbim de abateri spre –2, –3 grade.

Temperaturi:

– Noaptea care urmează se anunță una foarte caldă, cu valori de temperatură cuprinse, la nivelul întregii țări, între 16 – 18, 20 de grade, mai scăzute doar prin zonele montane (12 – 14 grade, cu 6 – 8 grade pe creste) și prin sudul Dobrogei (12 – 14 grade). Maximele zilei vor varia de la regiune la regiune. Plecăm de la valori de 12 – 14 grade prin zonele montane, 16 – 18 grade prin Moldova, sudul Transilvaniei, nordul Dobrogei. Prin centrul și nordul Transilvaniei, Maramureș, Banat, Crișana, nordul și estul Munteniei ne oprim la maxime de 20 – 22 de grade pentru ca cele mai ridicate valori ale zilei de mâine să le avem pe sudul Banatului, Oltenia, sudul extrem al Munteniei și sudul Dobrogei, unde vorbim de 26 – 28 de grade, cu un posibil chir 30 de grade pe extremitatea sudică a județelor Dolj și Olt.

Nebulozitate:

– În prima parte a nopții avem parte de nori joși mai ales prin zona Orientalilor și prin Moldova, pentru ca, odată cu a doua parte a nopții și pe parcursul dimineții, norii joși să acopere bună parte din Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, zonele montane, nordul și sudul Moldovei. Până la orele prânzului doar Oltenia, Muntenia și sudul Dobrogei se mai bucură de un cer senin dar lucrurile se schimbă, norii joși și grei acoperă, odată cu a doua parte a după amiezii și până la finalul zilei, tot sudul țării, sudul Moldovei, zonele montane, Transilvania și Dobrogea.

Ceață:

– Spre orele dimineții avem condiții de ceață prin zona Munților Banatului și nordul Orientalilor, dar și prin sudul extrem al județului Dolj. Spre finalul zilei ceața devine de interes prin vestul Meridionalilor.

Precipitații:

– La începutul nopții avem condiții de ploi prin Orientali, estul Transilvaniei, dar, răzleț, și prin Oltenia și Muntenia, pentru ca, odată cu înaintarea în noapte, ploile să apară și prin Moldova. Odată cu a doua parte a nopții, un front de precipitații bine dezvoltat pătrunde prin SV (Caraș Severin) și în scurt timp aria precipitațiilor (însoțite de descărcări electrice, intensificări ale vântului, grindină) cuprind toată zona Meridionalilor și sudul Banatului, iar mai apoi toată Transilvania, Maramureșul, zonele montane, Crișana, mare parte din Moldova. Până spre orele serii ploile se manifestă zgomotos și torențial în aceste zone. Seara și până la finalul zilei  ploile furtunoase se mută pe sudul țării (Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei, sudul Transilvaniei, Dobrogea

Vânt:

– Odată cu orele dimineții vântul devine moderat în bună parte din țară (rafale de 30 – 40, 45 km/h) pentru ca, la orele prânzului și după amiaza să vorbim, prin Muntenia și estul Dobrogei chiar de rafale de 50 – 60 km/h. Odată cu orele serii, vântul crește în intensitate prin Banat, Crișana (50 – 60 km/h) dar și în Oltenia, Muntenia (50 – 60, 70 km/h) situația care se va mai liniști abia spre finalul zilei.

Concluzii:
– Ne așteaptă o zi cu ploi multe, importante cantitativ dar care, pe arii extinse, vor avea și o manifestare severă, însoțite de grindină, vânt cu aspect de vijelie, descărcări electrice.

Dacă dorești prognoze meteo personalizate, te rugăm să accesezi unul din abonamentele disponibile aici:www.patreon.com/prognozemeteo iar apoi să ne lași aici o adresă de e-mail unde să îți putem trimite materialele solicitate.http://prognozemeteo.ro/

Image by WikimediaImages from Pixabay

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *