prognoze

Prognoză meteo 11 mai 2020–aproape caniculă în sudul țării!

Context sinoptic:

– Contextul sinoptic al zilelor care urmează este unul extrem de interesant, inclusiv pentru regiunea țării noastre. Pentru ziua de mâine, prins între un anticiclon Azoric extrem de bine dezvoltat, poziționat în NV regiunii (cu centrul baric Quirinius) și un anticiclon poziționat la SE, cu centrul baric Paul, un nucleu depresionar cu centri barici Britta și Aki se alungește dinspre Scandinavia până în zona Mediteranei și avansează inclusiv spre regiunea țării noastre. În deplasarea sa spre noi vine însoțit de 2 frontolize reci și una de ocluziune, care ne vor traversa succesiv, începând de marți.

Advecția caldă continuă și mâine, fiind împinsă spre țara noastră fix pe traiectoria depresiunii de către avansul anticiclonului azoric, care va antrena spre țara noastră și o advecție rece, de origine maritim polară, care își va face simțită prezența odată cu ziua de marți.

Temperaturi:

– Noaptea vine cu valori de temperatură plăcute în cea mai mare parte a țării, urmând să vorbim de minime de la 12 spre 14 grade, iar prin Muntenia, Oltenia, Transilvania, Banat, Crișana, Maramureș se vor atinge chiar 16 – 18 grade. Inclusiv prin zonele montane vorbim de minime de la 10 spre 12 grade, cu 6 –7 grade pe creste.

Maximele zilei de mâine se apropie de pragul de caniculă în sudul Olteniei, în Muntenia, sudul Moldovei, unde vorbim de 32 – 33 de grade. Pentru restul țării avem maxime de 26 – 28 de grade, ușor mai coborâte prin Dobrogea (20 – 22 de grade) și zonele montane (20 – 22 de grade, cu 12 – 14 grade pe creste).

Nebulozitate:

– Nici urmă de nebulozitate joasă mâine la nivelul țării noastre.

Ceață:

– NU avem condiții de ceață mâine la nivelul țării noastre.

Precipitații:

– Pe parcursul nopții sunt posibile ploi izolate prin Apuseni, Maramureș, iar dimineața prin nordul extrem al Orientalilor.

Vânt:

– Pe timpul nopții vântul prezintă intensificări moderate prin zonele montane (30 – 40 km/h), pentru ca, odată cu orele prânzului și pe tot parcursul după amiezii să vorbim de un vânt moderat în mare parte din țară (rafale de 30 – 40 km/h). Sera și până la finalul zilei avem rafale de 50 – 60 km/h prin zonele montane, dar și prin Banat (30 – 40 km/h).

Concluzii:
– Vorbim de o zi autentică de vară, cu temperaturi aproape de pragul caniculei în sudul țării, dar valori la fel de ridicate și prin restul țării.

Dacă dorești prognoze meteo personalizate, te rugăm să accesezi unul din abonamentele disponibile aici:www.patreon.com/prognozemeteo iar apoi să ne lași aici o adresă de e-mail unde să îți putem trimite materialele solicitate.http://prognozemeteo.ro/

Image by Gerd Altmann from Pixabay

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *