prognoze

Prognoză meteo 07 mai 2020–cald și plăcut în sud, frig, ploios în restul țării!

Context sinoptic:

– Chiar dacă la începutul intervalului de prognoză, pe estul țării mai regăsim izobarele unei depresiuni poziționate în NE extrem a Europei, avansul unui centru de presiune ridicată, anticiclonică, cu centrul baric Paul vârf de lance aduce și la nivelul țării noastre liniște din punct de vedere meteorologic, pentru câteva zile. La începutul intervalului avem poziționat la nivelul țării noastre un front de ocluziune, care se deplasa pe direcție estică și ne părăsește în prima parte a zilei.

Din punct de vedere al circulației, avem parte în continuare de o advecție rece, din sector nordic, care va duce abaterile termice negative la –4 spre –6 grade față de normalul perioadei.

Temperaturi:

– Noaptea vine cu minime cuprinse între 6 – 8 grade în cea mai mare parte a țării, cu valori ușor mai ridicate prin Oltenia, Banat, nordul Munteniei și sudul Moldovei, unde se pot atinge 10 – 11 grade. În zonele montane vorbim de minime între 2 – 4 grade, cu –1, –2 grade pe creste.

Maximele pleacă de la valori de 8 – 10 grade în zonele montane (2 – 4, 5 grade pe creste), 12 – 14 grade prin Moldova, Transilvania, Maramureș, nordul Dobrogei. În Banat, Crișana, Oltenia și Muntenia vorbim de maxime de la 18 spre 20, 21 de grade.

Nebulozitate:

– La începutul nopții nebulozitatea joasă este accentuată prin Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, nordul Moldovei, zonele montane, pentru ca, odată cu orele dimineții, cerul să se elibereze de nori prin Banat, Crișana, Maramureș, dar să se acopere cu ei în toată Moldova. După amiaza nebulozitatea joasă persistă prin zonele montane, sud-estul Transilvaniei, centrul și sudul Moldovei și nordul Dobrogei (50 – 70% acoperire). Seara și finalul zilei aduc un cer variabil mai mult senin la nivelul întregii țări, cu excepția zonelor montane, estului Munteniei și sudului Dobrogei, unde mai vorbim de nebulozitate joasă de până la 50% acoperire.

Ceață:

– Nu există condiții de ceață mâine la nivelul țării noastre.

Precipitații:

– Pe parcursul nopții ploile sunt prezente prin Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, Moldova, în timp ce la munte avem lapoviță și ninsori. Odată cu orele dimineții aria ploilor se restrânge la zona Moldovei, sudul Transilvaniei iar în zonele montane (Meridionali și Orientali), continuă ninsorile. După amiaza ploile ajung și prin nordul Dobrogei, pentru ca seara și până la finalul zilei să mai vorbim de ele doar prin zonele montane (izolat) dar și prin sudul Dobrogei.

Vânt:

– Pe timpul nopții avem parte de un vânt intens în zonele montane (rafale de 60 – 80 km/h, izolat chiar spre 100 km/h) care vor viscoli ninsoarea, dar și prin Transilvania și Maramureș (rafale de 45 – 50 km/h). Odată cu a doua parte a dimineții vântul se întețește și prin Oltenia (40 – 45 km/h) iar prin nordul Moldovei vorbim de rafale de 50 – 60 km/h, în timp ce în restul țării avem vânt moderat, cu rafale de 30 – 40 km/h. Abia odată cu orele serii vorbim de un vânt liniștit în bună parte din țară, cu excepția zonelor montane (rafale de 70 – 80, 90 km/h) dar și a Moldovei (rafale de 40 – 50 km/h).

Concluzii:
– Ne așteaptă o zi care în sudul țării se va dovedi plăcută, în încălzire, fără precipitații, în timp ce prin vest, nord, centru și est avem parte de ploi și vânt. Iar la munte viscol în toată regula.

Dacă dorești prognoze meteo personalizate, te rugăm să accesezi unul din abonamentele disponibile aici:www.patreon.com/prognozemeteo iar apoi să ne lași aici o adresă de e-mail unde să îți putem trimite materialele solicitate.http://prognozemeteo.ro/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *