prognoze

Prognoză meteo 02 mai 2020–Continuă ploile!

Context sinoptic:

– Contextul sinoptic al zilei de mâine este unul la care au sperat, mai mult sau mai puțin cu voce tare, toți agricultorii dar și cei care așteaptă ploile ca pe o izbăvire.

– În zona țării noastre se va poziționa în continuare un câmp de presiune scăzută, asociat ciclonului Zlatina, cu un centru baric poziționat acum în zona Scandinaviei, dar cu un alt centru baric care se va poziționa fix la nivelul țării noastre. Pe parcursul zilei avem și avansul unui front rece (de la V la E) dar elementul cel mai important al zilei este linia de convergență care se va realiza pe sudul, sud-estul și estul țării, ea urmând să fie responsabilă de precipitații importante cantitativ.

Din punct de vedere al circulației, tot pe direcție V – E, ziua de mâine ne menține într-un sector cald, cu abateri pozitive, de +2 spre +4 grade față de normalul perioadei.

Temperaturi:

– Minimele nopții vor fi cuprinse între 8 – 10 grade la nivelul întregii țări, posibil un pic mai ridicate, spre 12 – 14 grade, în sudul Dobrogei, estul Munteniei și sudul Olteniei. În zonele montane avem 6 – 8 grade, cu 0 – 2 grade pe creste.

Nici maximele nu vor varia mult de la o regiune la alta, astfel că avem valori de 22 – 24, 25 de grade în bună parte din țară, doar prin vestul extrem al Banatului și nordul Dobrogei, respectiv estul Transilvaniei și zonele deluroase ale Moldovei vorbim de doar 18 – 20 de grade. În zonele montane ne oprim la 10 – 12 grade, cu 4 – 6 grade pe creste.

Nebulozitate:

– Pe timpul nopții nebulozitatea joasă este accentuată în Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, zonele montane, dar nori joși vor fi și prin sudul Dobrogei (acoperire de 50%). Până la orele prânzului nebulozitate accentuată mai este prezentă doar prin zonele montane, Transilvania și Maramureș iar prin Moldova și Dobrogea avem un cer acoperit în proporție de 50%. După amiaza avem parte de nori prin toate zonele țării, dar care nu trec de un 30 – 50% acoperire, în timp ce seara și până la finalul zilei nebulozitatea se accentuează în Banat, Crișana, sudul Olteniei, zonele montane iar prin Moldova și restul țării norii acoperă 30 – 50% din cer.

Ceață:

– Pe timpul nopții avem condiții de ceață prin Timiș, Arad, vestul extrem al Bihorului, dar și prin nordul Transilvaniei

Precipitații:

– La începutul nopții ploile sunt prezente prin Banat, Crișana, Apuseni, Maramureș, dar, izolat, și prin Meridionali, nordul Moldovei, sudul Olteniei. Până la orele dimineții ploile se concentrează prin zona Apusenilor, vestul și nordul Transilvaniei, Maramureș dar și sudul Dobrogei. La orele prânzului avem ploi prin zona de Curbură, nordul Dobrogei, Transilvania, nordul Orientalilor, Apuseni. După amiaza ploile ajung și prin sudul Moldovei, revin în Banat, se extind și prin nordul Munteniei. Seara și până la finalul zilei ploile domină peisajul din Banat, Crișana, Oltenia, zonele montane, nordul Moldovei, dar și prin centrul Munteniei, inclusiv zona Capitalei. Pe parcursul zilei, ploile vor fi însoțite și de fenomene electrice, intensificări de vânt care pot lua aspect de vijelie, izolat grindină de mici dimensiuni.

Vânt:

– Pe parcursul după amiezii avem intensificări moderate de vânt la nivelul întregii țări, cu rafale care pot ajunge la 35 – 40 km/h, intensificări care, prin sud-estul Munteniei și zona Occidentalilor se pot păstra până la finalul zilei.

Concluzii:
– O nouă zi cu același scenariu: cald, zi de vară în bună parte din  țară, iar apoi ploi, în unele locuri zgomotoase, însoțite de descărcări electrice, vânt cu aspect de vijelie și chiar grindină.

Dacă dorești prognoze meteo personalizate, te rugăm să accesezi unul din abonamentele disponibile aici:www.patreon.com/prognozemeteo iar apoi să ne lași aici o adresă de e-mail unde să îți putem trimite materialele solicitate.http://prognozemeteo.ro/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *