prognoze

Prognoză meteo 01 mai 2020–cald, apoi ploi zgomotoase!

Context sinoptic:

– Și pe parcursul zilei de mâine țara noastră se va afla tot sub influența unui câmp de presiune scăzută, asociată unui ciclon cu centrul baric Zlatina, poziționat pe Marea Britanie, dar și un centru baric poziționat la est de țara noastră, lângă bazinul Mării Negre, Yve.

Am avut un front rece care ne-a părăsit azi, dar un nou front rece își face intrarea în țara noastră la finalul zilei de mâine, prin vest.

Pe o circulație V – E, ziua de mâine aduce abateri termice negative în vest, nord-vest (-1, –2 grade față de normal), valori normale în centru și nord și abateri termice pozitive în sud și est (+1 spre +2 grade).

Temperaturi:

– Noaptea care urmează avem parte de minime cuprinse între 8 – 10 grade la nivelul întregii țări, cu posibil 12 grade prin Moldova, nordul Munteniei și estul Dobrogei. În zonele montane avem parte de minime între 4 – 6 grade, cu –1 spre –2 grade pe crestele montane.

Maximele pleacă de la 10 – 12 grade în zonele montane, 18 – 20 grade prin Banat, Crișana, estul Transilvaniei, vestul Moldovei și sud-vestul Olteniei. În restul Moldovei, al Transilvaniei, Oltenia, Dobrogea, vestul Munteniei avem maxime de 22 – 24 grade. Mult mai cald va fi în estul Munteniei, sudul Moldovei, vestul Dobrogei, unde atingem 26 – 27 de grade.

Nebulozitate:

– Pe timpul nopții vorbim de nebulozitate accentuată în zonele montane, Transilvania (70 – 100% grade de acoperire), dar și prin Moldova, nordul Crișanei, nordul și estul Munteniei, nordul Dobrogei (30 – 50% grad de acoperire). Odată cu orele după amiezii norii joși acoperă toată țara (acoperire 30 – 50%) iar singura schimbare până la finalul zilei este dată de faptul că vestul țării și zonele montane sunt acoperite total de nori.

Ceață:

–  Spre orele dimineții avem condiții de ceață prin zonele montane, nordul Transilvaniei, dar și prin Dobrogea, iar în prima parte a dimineții și prin estul Munteniei.

Precipitații:

– Pe parcursul nopții avem parte de ploi prin Transilvania, Moldova, Orientali. Odată cu orele prânzului ploile reapar prin zonele montane dar și prin Banat, Crișana, Moldova, Dobrogea., iar în aceste zone ploile vor continua pe tot parcursul după amiezii, dar și prin Transilvania, Maramureș. Seara avem parte de ploi prin Oltenia, Muntenia. La finalul zilei mai vorbim de ploi prin Crișana, Maramureș, prin zonele montane și, izolat, prin Muntenia. Precipitațiile căzute pot cumula 15 – 20 l/mp prin zonele montane dar și prin Dobrogea. În restul țării nu trecem de 5 – 7 l/mp.

Vânt:

– Odată cu orele după amiezii, prin Oltenia, Muntenia, dar și prin Banat, putem avea parte de rafale ale vântului care să ajungă și la 40 – 50 km/h.

Concluzii:
– Începem luna mai cu același tipar de vreme de vară, cu temperaturi care ajung și depășesc în multe zone 24 – 25 de grade, urmate de ploi zgomotoase.

Dacă dorești prognoze meteo personalizate, te rugăm să accesezi unul din abonamentele disponibile aici:www.patreon.com/prognozemeteo iar apoi să ne lași aici o adresă de e-mail unde să îți putem trimite materialele solicitate.http://prognozemeteo.ro/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *