prognoze

Prognoză meteo 21 aprilie 2020–rece pentru aprilie!

Context sinoptic:

– Din punct de vedere sinoptic, lucrurile se simplifică odată cu ziua de mâine, România intră sub influența unui anticiclon cu centrul baric Odilo poziționat în nordul Europei. Nu avem niciun front atmosferic care să ne influențeze, iar din punct de vedere al circulației ne vom afla sub o advecție rece puternică, care va duce abaterile termice la –6 spre –8 grade sub normalul perioadei.

Temperaturi:

– Minimele nopții vor avea valori negative prin Moldova (nord și centru), Transilvania, Maramureș (-0 spre –2, –3 grade), dar și prin zonele montane (-5 spre –7 grade, cu posibil –11 grade pe crestele Orientalilor). În restul țării vorbim de minime cuprinse între 2 – 4, 5 grade, cu valori ușor mai ridicate (spre 6 – 8 grade) prin sudul extrem al Olteniei și prin zona Munților Banatului.

Maximele de mâine rămân la valori modeste pentru data din calendar, cu valori care nu vor trece de un 12 – 14, 15 grade în cea mai mare parte a țării. Excepție vor face Banatul și Crișana, unde ne putem aștepta la maxime de 18 – 20 de grade. În zonele montane ne oprim la 6 – 8 grade, cu 2 – 4 grade pe creste.

Nebulozitate:

– Pe timpul nopții și până la orele dimineții avem parte de nebulozitate joasă prin Oltenia, Munții Banatului și Banat (acoperire 50 – 70%). Până la orele prânzului mai avem nori joși prin Banat, zonele montane și Moldova (acoperire 30 – 50%). Pentru restul intervalului de prognoză vorbim de un cer senin la nivelul întregii țări, iar puținii nori care vor mai apărea din când în când vor fi doar de decor.

Ceață:

– Nu avem condiții de ceață mâine la nivelul țării noastre.

Precipitații:

– Pe timpul nopții și până la orele dimineții mai avem parte de ceva precipitații slabe prin zonele montane (Meridionali), de toate felurile: ploi, lapoviță, ninsori. Pe parcursul după amiezii reapar ninsorile prin Meridionali, iar mai apoi ploile și lapovița.

Vânt:

– Pe timpul nopții sunt așteptate intensificări moderate ale vântului prin zonele montane (40 – 50 km/h) iar prin Munții Banatului chiar 60 – 70 km/h.  Odată cu a doua parte a dimineții și până spre seară avem intensificări de vânt de până la 30 – 40 km/h la nivelul întregii țări.

Concluzii:

– Dispar precipitațiile din peisaj (mai vorbim despre ele izolat, prin zonele montane), dar vremea rămâne mai rece decât normalul perioadei în bună parte din țară. Și vântul adie un pic mai susținut.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *