prognoze

Prognoză meteo 31 martie 2020– zi de decembrie la final de martie!

Context sinoptic:

– Pe parcursul zilei de mâine, o bună parte din Europa vestică, centrală, sud-estică, deci inclusiv țara noastră, se va afla sub influența unui vast câmp de presiune ridicată, asociată anticiclonului Azoric, cu centrul baric Keywan. Din punct de vedere al fronturilor, spre finalul zilei, se poziționează la NV de țara noastră o frontoliză de ocluziune, în timp ce, la începutul intervalului,  în sud-est se poziționează un front cald.

Pe o direcție de deplasare NV – SE, o masă de aer polar coboară spre zona țării noastre și duce abaterile termice de la 850 hPa și la –12 spre –14 grade față de normalul perioadei.

Temperaturi:

– Minimele nopții care urmează sunt negative în zonele montane (-4 spre –6 grade, cu –8 spre –10 grade pe creste), dar și prin nordul și centrul Moldovei, Transilvania, Maramureș, Crișana (-0 spre –2 grade). pentru restul țării vorbim de valori minime de la 2 spre 4, 5 grade.

Așa cum anunțam de acum câteva zile, primăvara ia o pauză de câteva zile, iar maximele de mâine confirmă acest lucru. Avem parte de valori negative în zonele montane (-4 spre –6 grade) –0 spre 1 grad prin sudul Transilvaniei, 2 – 4 grade prin nordul și centrul Moldovei, restul Transilvaniei, mare parte din Oltenia și nordul Munteniei. Cele mai mari valori ale zilei se vor atinge prin Banat, Crișana, sudul Olteniei, estul Munteniei, Dobrogea și sudul Moldovei, zone unde vorbim de maxime de 6 – 7 grade.

Nebulozitate:

– Pe timpul nopții vorbim de nebulozitate joasă accentuată prin mare parte din Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei, Dobrogea, sudul Transilvaniei, Orientali și Meridionali, iar până spre orele serii tot sudul țării va rămâne sub domnia norilor joși. Odată cu seara, cerul se mai eliberează de nori, prin Dobrogea, Muntenia, sudul Moldovei, unde acoperirea cu nebulozitate joasă nu mai trece de un 50%, în timp ce în Oltenia vorbim de 100% cer acoperit de nori până la finalul intervalului de prognoză.

Ceață:

– Nu avem condiții de ceață mâine la nivelul țării noastre.

Precipitații:

– La începutul nopții avem ninsori în Orientali, lapoviță și ninsori prin Meridionali, ploi prin Muntenia și sudul Moldovei. Odată cu înaintarea în noapte și până dimineața, ninsorile ajung și prin sudul Transilvaniei, sudul Moldovei, zona de Curbură, continuă în zonele montane, lapovița apare prin estul Munteniei, în timp ce ploile sunt prezente în nordul Olteniei și al Munteniei. Pe o direcție de deplasare N – S, în prima parte a dimineții vorbim de ninsori prin Muntenia (inclusiv București), sudul Transilvaniei, Meridionali, în timp ce în nordul Olteniei avem parte de ploi și lapoviță. Până la prânz avem ceva ninsori și prin Dobrogea, tendința de transformare a ploilor în lapoviță și ninsori continuă în NE Olteniei pentru ca după amiaza și seară să vorbim doar de ploi în Oltenia și ninsori în Meridionali, Munții Banatului, sudul Transilvaniei. Abia la finalul intervalului ploile se transformă în lapoviță și ninsori și în estul Olteniei.

Cantitățile de precipitații vor fi mai importante doar prin Meridionali, zonele deluroase al Olteniei și Munteniei, acolo unde se pot acumula 20 – 30 mm. În restul zonelor unde avem parte de precipitații nu trecem de un 5 – 10 mm.

Vânt:

– La începutul nopții vorbim de un vânt activ prin estul Munteniei, sudul Moldovei, Dobrogea (rafale de 50 – 60 km/h), prin zonele montane (50 – 60 km/h) și prin Crișana (40 – 45 km/h).

Strat de zăpadă:

– Stratul de zăpadă își revine în Meridionali, unde mâine se pot depune și 10 – 15, 20 de cm, se mai depun 3 –5 cm și prin sudul Orientalilor, în restul zonelor montane urmând să vorbim de o diminuare a stratului de zăpadă cu 2 – 5 cm. Pe parcursul dimineții și al după amiezii vorbim de un vânt moderat în bună parte din Muntenia, Oltenia, Dobrogea, Moldova, dar și prin Banat și Crișana. Seara și până la finalul zilei vorbim de un vânt liniștit în cea mai mare parte a țării, cu excepția zonelor montane și sudul Munteniei și Olteniei,  acolo unde mai putem avea rafale moderate, de 40 – 45 km/h.

Concluzii:

– Încheiem prima lună de primăvară cu o vreme caracteristică mai degrabă unui început de decembrie. Avem parte inclusiv de ceva ninsori chiar și prin zonele joase din sudul țării, de temperaturi scăzute și vânt. O vreme total neprietenoasă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *