prognoze

Prognoză meteo 29 martie 2020–apar ploile prin vest, ninsorile la munte!

Context sinoptic:

– Ziua de mâine va găsi poziționat la nivelul țării noastre un câmp de presiune scăzută, asociat unei depresiuni poziționate la NE de țara noastră. În același timp, la vest, NV se poziționează izobarele anticiclonului Keywan. Din punct de vedere al fronturilor, spre finalul zilei se poziționează la V de țara noastră un front rece și unul de ocluziune, care ne vor traversa la începutul săptămânii viitoare.

Pe o circulație NV – SE, spre țara noastră se îndreaptă o masă de aer polar. Acesta va intra în țara noastră odată cu ziua de luni, dar, până atunci, mâine rămânem într-un sector cald, cu abateri ușor pozitive, de la +1 spre +2 grade față de normalul perioadei.

Temperaturi:

– Urmează o noapte cu minime negative în zonele montane (-2 spre –4, –5 grade), dar și prin Transilvania și Maramureș (-0 spre –2 grade). În nordul și centrul Moldovei, Banat, Crișana, Oltenia, mare parte din Muntenia ne vom opri la minime de la 2 spre 4, 5 grade. Valori mai ridicate vom avea în estul Munteniei, sudul Moldovei și Dobrogea, unde se pot atinge și 6 – 8 grade.

Și mâine vorbim de o zi caldă, cu temperaturi cuprinse, la nivelul întregii țări, între 14 –16, 17 grade. Mai cald, spre 18 – 20 de grade, am putea avea prin sudul Olteniei, sud-estul Munteniei, sudul Moldovei și Dobrogea. În zonele montane ne oprim la maxime între 8 – 10, 11 grade, cu 2 – 4, 5 grade pe creste.

Nebulozitate:

– Până spre orele după amiezii, ceva nebulozitate joasă vom avea prin Banat, Crișana, zona Occidentalilor, cu un grad de acoperire în 20 – 30%. Odată cu orele serii, norii joși acoperă din ce în ce mai mult din zonele montane (Apuseni, Meridionali), dar și Banatul, Crișana, Maramureșul, Transilvania (acoperire 30 – 50%).

Ceață:

– Nu avem condiții de ceață la nivelul țării noastre mâine.

Precipitații:

– În a doua parte a dimineții avem condiții de ploaie prin nordul județului Bihor, prin sudul județului Arad, pentru ca, odată cu orele prânzului avem ploi prin sudul județului Timiș, prin zonele montane din Cluj, Alba, Hunedoara. Pe parcursul după amiezii aria precipitaților se extinde prin Banat, Crișana, prin vestul Transilvaniei (ploi), în timp ce în zonele montane (Apuseni, vestul Meridionalilor) avem parte de lapoviță și ninsori. De menționat că, prin sudul județului Bihor, nu este exclus să avem chiar fenomene convective (oraje). Odată cu orele serii și până la finalul zilei aria precipitațiilor se restrânge spre județele Bihor, Sălaj.

Vorbim de cantități slabe de precipitații, până în 5, 10 mm în 24 de ore.

Vânt:

– Până la orele amiezii vorbim de un vânt slab la nivelul întregii țări, pentru ca apoi să creștem spre rafale de 30 – 40, 45 km/h/ în bună parte din țară, iar prin Timiș chiar spre 50 km/h.

Strat de zăpadă:

– Cu excepția Apusenilor, acolo unde se depune un strat nou de 2-3 cm, în restul zonelor montane stratul de zăpadă pierde din grosime între 2 și 5 cm.

Concluzii:

– Rămânem cu o vreme frumoasă, caldă prin bună parte din țară, dar ploile își fac apariția prin vest, iar ninsorile în zonele montane.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *