Prognoză meteo 25 martie 2020–vânt, frig, ninsori!
Context sinoptic:
– Europa și România vor fi mâine în zona de influență a unor câmpuri de presiune ridicată, asociată unor anticicloni cu centri barici Jurgen (pe NE) și Keywan (pe V). Din punct de vedere al fronturilor, avem o frontoliză caldă la est de țara noastră, care se va risipi destul de repede.
Din punct de vedere al circulației, rămânem în sector rece, dar abaterile termice negative se mai temperează, de la un –10 grade la începutul intervalului spre –4, –6 grade.
Temperaturi:
– Urmează o noapte rece la nivelul întregii țări, cu minime negative prin zonele montane (-4 spre –6 grade, –8, –9 grade pe creste), dar și prin Moldova, Transilvania, Maramureș, Oltenia, sudul extrem al Munteniei și nordul Dobrogei (-0 spre –2 grade). În Banat, Crișana, estul Munteniei și sudul Dobrogei se vor atinge 1 – 2, 3 grade.
Maximele zilei de mâine pleacă de la valori negative în zonele montane (-2 spre –4, –5 grade, cu –9, chiar –10 grade pe unele creste ale Meridionalilor), 2 – 3 grade în zonele deluroase, respectiv 4 – 6 grade prin Oltenia, Muntenia, Moldova, Transilvania. Cele mai ridicate valori ale zilei de mâine le vom avea în Banat, Crișana, Maramureș și Dobrogea, zone unde atingem chiar 7 – 8 grade.
Nebulozitate:
– Pe parcursul nopții avem parte de nori joși prin Oltenia, Muntenia, sudul Dobrogei și prin Banat, cu grad de acoperire de 50 – 70%, spre 100% în Oltenia. Singura schimbare notabilă vine abia spre finalul intervalului de prognoză, când nebulozitatea joasă ajunge și prin sudul Moldovei.
Ceață:
– Nu avem condiții de ceață mâine la nivelul țării noastre.
Precipitații:
– La începutul nopții avem parte de ninsori prin vestul Meridionalilor și Munții Banatului, pentru ca la începutul dimineții, ninsori să apară și prin Oltenia, în timp ce prin sudul Dobrogei avem și ninsori, dar și ploi sau lapoviță. Ninsorile, slabe cantitativ, vor continua în aceste zone până spre orele prânzului, pentru ca după amiaza să mai fie prezente prin vestul Meridionalilor, apoi și în restul lor, unde rămân până la finalul zilei.
Cantități mai importante se vor acumula în Munții Banatului (30 – 40 mm), în timp ce prin restul Olteniei și prin Meridionali vorbim de un 2 – 3, 5 mm.
Vânt:
– La începutul nopții vorbim de un vânt intens în multe zone din țară: în Oltenia, Muntenia, Dobrogea, zonele montane se vor atinge, la rafală, și 50 – 60, 70 km/h. În zona Munților Banatului rafalele trec de 90 – 100, 110 km/h. Până la orele dimineții rafalele se mai liniștesc în bună parte din țară, astfel că mai vorbim de rafale de 50 – 60 km/h prin zonele montane (În Munții Banatului se ating și 80 – 90 km/h), dar și prin zona de Curbură, iar această situație rămâne neschimbată până la finalul zilei.
Strat de zăpadă:
– Acest scurt episod de iarnă pe care l-am traversat a reîmprospătat stratul de zăpadă din zonele montane, care ajunge chiar la 60 – 70 cm prin Meridionali, Munții Banatului, respectiv 15 – 20, 25 cm prin restul zonelor montane. Strat de zăpadă avem și prin Oltenia (3 – 5, 7 cm).
Concluzii:
– De interes pentru ziua de mâine de interes rămâne vântul, care va fi destul de activ pe tot parcursul zilei. Mai avem parte și de ninsori, prin zonele montane dar și prin Oltenia. Temperaturile rămân scăzute pentru data din calendar.