Cod galben și portocaliu de viscol, valabil în intervalul 22 martie, ora 00–25 martie, ora 00
Context sinoptic:
– Din punct de vedere sinoptic, zilele care urmează vor regăsi România într-un scenariu perfect pentru fenomene de iarnă, chiar severe. Un astfel de scenariu, tipic mai degrabă unor luni precum ianuarie și februarie, presupune prezența unui anticiclon Scandinav puternic (în aceste zile va avea un maxim de 1044 mBa) și care se va afla poziționat fix pe nordul Europei, cu izobarele sale ajungând și n zona nordică a țării noastre. În același timp avem parte și de un Anticiclon Azoric viguros, astfel că, în loc de ciruclație vestică, intrăm pe o circulație NV – SE, care aduce la nivelul țării noastre o advecție de aer polar care va duce abaterile termice negative de la 850 hPa și la –10, –12 grade față de normalul perioadei.
Din punct de vedere al fronturilor, un front rece care a pătruns deja în țara noastră prin N, NV, traversează țara pe direcție NV – SE, fiind apoi urmat de un front de ocluziune care va avea o direcție de deplasare NE – SV. De marți, un front cald vine pe direcție E – V dinspre Marea Neagră.
Scenariu:
– Odată cu orele nopții de sâmbătă spre duminică avem parte de ploi prin Moldova, Transilvania, zona de Curbură și nordul Dobrogei, iar în Maramureș, nordul și centrul Orientalilor vorbim de ninsori moderate / abundente. Direcția de deplasare a frontului de precipitații este NV – SE, iar până dimineața avem parte de lapoviță și ninsori și prin sudul Transilvaniei, prin nordul Moldovei, Carpații Meridionali. Până la orele prânzului și pe parcursul după amiezii aria precipitațiilor se concentrează în Transilvania (sud ploi, nord, lapoviță și ninsori), Maramureș (ninsori slabe) zonele montane (ninsori slabe), dar și prin Oltenia și nordul Munteniei (ploi, chiar moderate).
În a doua parte a serii, un front de precipitații intră dinspre Bulgaria și aduce, la început, ploi moderate în Muntenia, Oltenia, în timp ce în nordul acestor regiuni, Transilvania, Meridionali și Munții Banatului, continuă ninsorile. Foarte rapid, ploile se transformă în lapoviță și ninsori și prin Oltenia și Muntenia, și vorbim, apoi, de 8 – 9 ore de ninsori moderate spre abundente în Oltenia, Muntenia, Banat, Crișana, Transilvania, estul Moldovei, în timp ce în estul Munteniei și al Dobrogei avem parte de ploi.
Spre orele prânzului zilei de mâine, în zona județelor Ialomița, Călărași, Ilfov (inclusiv București), sudul județului Dâmbovița, Giurgiu, Teleorman, ninsorile se pot transforma în ploi, iar prin Banat avem parte și de ploi și lapoviță, pe lângă ninsori. Pe parcursul serii de luni, ninsorile moderat / abundente se vor concentra pe Oltenia, dar va continua să ningă și prin nordul și nord vestul Munteniei, sudul Transilvaniei, Meridionali, Banat.
Noaptea de luni spre marți aduce ninsori în vestul Munteniei, Meridionali, Oltenia (aici vor continua să fie moderat/ abundente) respectiv Banat. Până la orele după amiezii vor continua ninsorile moderate / abundente prin Oltenia, prin Banat avem și lapoviță sau ploaie iar seara și până la finalul zilei de marți rămânem cu ninsori în Oltenia, izolat prin Banat și nordul Transilvaniei.
Vânt:
– Pe parcursul zilei de duminică, vântul va prezenta rafale de 40 – 50 km/h prin sudul Moldovei, Banat, Crișana, iar după amiaza și seara și prin Oltenia și Muntenia. Ziua de luni aduce un vânt puternic în zonele montane (60 – 70 km/h), dar și prin Muntenia (50 – 60, 70 km/h), respectiv Dobrogea (50 – 60 km/h) și Crișana (50 – 60 km/h). Pe parcursul zilei de marți intensificări de vânt avem și în Oltenia (50 – 60 km/h), dar în continuare și prin Muntenia, sudul Moldovei, Dobrogea (50 – 60, 70 km/h), zonele montane (70 – 80 km/h), Crișana (50 – 60 km/h). În zona Munților Banatului se vor atinge și rafale de 100 – 110 km/h.
Ținând cont de datele de mai sus, emitem următoarele coduri:
Cod galben de ninsori asociate cu vânt (fenomen de viscol)
– în zonele marcate cod galben, vom avea parte de ninsori ce pot fi și moderate cantitativ, cu depunere de strat de zăpadă care ar putea ajunge la 3 – 5, 10 cm. Vântul va avea rafale și de 50 – 60, 70 km/h.
Cod portocaliu de ninsori asociate cu vânt (fenomen de viscol)
– în zonele marcate cod portocaliu vorbim de ninsori moderate / abundente cantitativ care pot duce la depunerea unui strat consistent de zăpadă (15 – 20, 30 cm). La aceste ninsori se asociază și un vânt care poate atinge, la rafale, 50 – 60 km/h.
IMPORTANT: Aceasta este o prognoză și estimare care ia în calcul scenariile cele mai severe și codurile menționate pe hartă trebuie tratate ca și coduri NOWCASTING.
Notă: Această este o prognoză personală, singura instituție abilitată pentru a emite prognoze și avertizări oficiale este ANM.