prognoze

Prognoză meteo 13 martie 2020–temperaturi bune de ucis coronavirusul!

Context sinoptic:

– Odată cu retragerea spre estul extrem a depresiunii cu centri barici Hanna și Gisela, spre Europa și spre regiunea țării noastre avansează un câmp de presiune ridicată, asociat anticiclonului Azoric. Pe parcursul zilei de mâine suntem traversați, de la NV spre SE de un front rece.

Din punct de vedere al circulației (pe direcție NV – SE), rămânem în sector cald, dar, până la finalul zilei, mai vorbim de abateri spre +8 grade doar prin Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei și Dobrogea, pentru ca, în restul țării să vorbim de valori normale sau chiar ușor sub normele climatologice.

Temperaturi:

– Temperaturile minime vor pleca de la valori cuprinse între 4 – 6 grade în cea mai mare parte a țării, cu excepția nordului Crișanei, nordului și centrului Moldovei (inclusiv zonele deluroase), sud-vestului Transilvaniei, Munții Banatului, acolo unde se vor atinge 10 – 12 grade.

Maximele zilei de mâine ne aduc vești bune, atât din punct de vedere al vremii cât și din punct de vedere al luptei duse contra coronavirusului. În Oltenia, Muntenia, sudul și centrul Moldovei, Dobrogea se vor atinge maxime de peste 20 de grade, spre 22 – 24 grade. În nordul Moldovei, Transilvania, Maramureș, Banat, Crișana ne oprim la maxime între 12 – 14, 15 grade. În zonele montane vorbim de temperaturi de la 8 spre 10, 12 grade, cu 6 – 8 grade pe creste.

Nebulozitate:

– Odată cu a doua parte a dimineții norii joși încep să își facă apariția prin Banat, Crișana, Maramureș, nordul Transilvaniei, pentru ca, până seara, să avem nebulozitate joasă în tot vestul, nordul, centrul țării. Până la finalul zilei, cerul se eliberează de nori și prin aceste zone, astfel că mai vorbim de nori joși prin zonele montane, Moldova, nordul Dobrogei și estul Munteniei.

Ceață:

– Nu avem condiții de ceață mâine la nivelul țării noastre.

Precipitații:

– Începând cu a doua parte a dimineții, ploile își fac apariția prin județele Bihor, Satu Mare, Sălaj, Maramureș, Cluj, Bistrița, pentru ca, odată cu intrarea în după amiază, să avem ploi prin Banat, Transilvania, Maramureș, nordul Moldovei, zonele montane (pe crestele nordice ale Orientalilor avem lapoviță și ninsori).

Odată cu orele serii precipitațiile se restrâng la zonele montane, unde vom avea parte de ploi, lapoviță și ninsori, dar și prin nordul și sudul Moldovei (ploi). Cantitățile așteptate nu vor trece de un 5 – 10 mm.

Vânt:

– Încă de pe timpul nopții avem parte de intensificări susținute ale vântului în Orientali (70 – 80 km/h) dar și Apuseni (50 – 60 km/h). Până dimineața rafalele scad în intensitate și în aceste zone, astfel că vom vorbi de un vânt slab la nivelul întregii țări, cel puțin până la orele amiezii, când începem să vorbim de un vânt moderat prin Transilvania, zonele montane. Seara și până la finalul zilei vântul are rafale de 50 – 60 km/h prin nordul și sudul Moldovei, iar în Meridionali și Orientali vorbim de rafale de 70 – 80 km/h.

Strat de zăpadă:

– Și pe parcursul zilei de mâine stratul de zăpadă din zonele montane va continua să piardă din cm, astfel că doar pe creste mai avem între 30 – 50, 60 cm, în restul zonelor montane mai vorbim de până în 10 cm.

Concluzii:

– Ziua de mâine va aduce din nou temperaturi apropiate de pragul verii prin sudul și sud-estul țării, în timp ce vestul, nordul, centrul și estul vor avea parte de ploi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *