prognoze

Prognoză meteo 11 martie 2020 – ploi, ceață, vânt și un pic de soare!

Context sinoptic:

– Ziua de mâine aduce în zona țării noastre un câmp de presiune scăzută asociată unui ciclon viguros, poziționat în nordul Europei, cu centrul baric Gisela. Din punct de vedere al fronturilor, pe parcursul zilei la V de țara noastră se poziționează un front cald iar finalul zilei vom regăsi un front poziționat la N.

Pe o circulație V – E primim în continuare aport de aer cald care duce abaterile pozitive și la +6 spre +8 grade peste normalul perioadei.

Temperaturi:

– Minimele nopții care urmează vor fi cuprinse în 2 – 4 grade în cea mai mare parte a țării. Valori ușor mai ridicate, spre 6 grade, avem prin nordul și estul Munteniei, sudul Moldovei, Dobrogea și nordul Crișanei. Pe crestele montane vom avea valori negative, de la –2 spre –4, –5 grade.

Maximele de mâine pleacă de la valori negative pe creste (-2 spre –4 grade), 4 – 6 grade prin zonele montane, respectiv 8 – 10, 12 grade prin Transilvania, Maramureș, estul Banatului, Crișanei și nordul Moldovei. În Oltenia, Muntenia, vestul Banatului și Crișanei ne oprim la valori de 12 – 14 grade, pentru ca, în sudul Moldovei, estul Munteniei, Dobrogea să avem cele mai ridicate temperaturi, între 16 – 18 grade.

Nebulozitate:

– Pe timpul nopții avem nebulozitate joasă accentuată prin zonele montane, Transilvania, Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei și Dobrogea. Odată cu orele dimineții norii joși acoperă Banatul, Crișana, Maramureș și până la orele amiezii ajung și în Transilvania, zonele montane, Moldova (aici acoperire de 50 – 70%). Situația rămâne neschimbată până la finalul zilei, chiar dacă nori joși vom avea și pe cerul celorlalte regiuni, dar doar la un nivel de acoperire de 10 – 20%.

Ceață:

– Pe timpul nopții avem condiții de ceață prin zonele montane, nordul Munteniei, pentru ca, odată cu orele dimineții, să avem ceață pe arii extinse prin județele Vrancea și Galați, respectiv Prahova și Buzău. După amiaza avem condiții de ceață prin Apuseni și nordul Maramureșului, pentru ca finalul zilei să readucă condiții de ceață în zonele montane.

Precipitații:

– La începutul nopții avem ploaie prin zona județelor Ialomița, Călărași, Giurgiu și Tulcea. Pe parcursul nopții avem condiții de ploaie și prin Gorj, Vâlcea, Ilfov (inclusiv București). Odată cu orele dimineții, un front de precipitații bine conturat pătrunde prin vest și în scurt timp ploile cuprind tot Banatul, Crișana, Maramureșul, în timp ce în zonele montane avem lapoviță și ninsori. Până la orele prânzului ploile ajung și prin Transilvania și nordul Moldovei, iar până la orele serii precipitațiile se restrâng  spre zonele montane și sudul Moldovei. Seara și până la finalul zilei avem parte de ploi în Orientali, Apuseni și Munții Banatului. Doar prin nordul Orientalilor și Munții Banatului am putea strânge un 15 – 20 mm.

Vânt:

– Încă de pe timpul nopții vântul prezintă intensificări în zonele montane (50 – 60 km/h) pentru ca, odată cu orele dimineții, în Orientali și Apuseni, să vorbim de rafale și de 80 – 90 km/h. După amiaza vine cu rafale moderate și prin Moldova, estul Munteniei, Dobrogea (40 – 50, 55 km/h). Odată cu orele serii vorbim de un vânt liniștit în cea mai mare parte a țării, cu excepția zonelor montane, unde mai avem rafale de 40 – 50 km/h.

Strat de zăpadă:

– Vom avea parte de ceva fulgi de zăpadă prin nordul Orientalilor și prin Apuseni, dar vorbim de ninsori neimportante cantitativ.

Concluzii:

– Nicio schimbare majoră față de zilele precedente, poate doar un pic mai mult soare prin sudul țării. Temperaturi plăcute dar și ploi, ceață și vânt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *