Prognoză meteo 10 martie 2020–nu prea vedem soarele!
Context sinoptic:
– Pe parcursul zilei de mâine țara noastră se va afla sub influența unui ciclon care va avea centrul baric poziționat în Marea Neagră. La începutul intervalului avem un front cald în estul țării, apoi o frontoliză rece poziționată la V de țara noastră și un front cald la E pentru ca, la finalul zilei, un front de ocluziune să fie poziționat pe estul și sud-estul țării noastre.
– Din punct de vedere al circulației (la început pe direcție E – V apoi V – E) rămânem într-un sector cald, cu abateri termice pozitive ( de la +4 spre +6 grade față de normele climatologice).
Temperaturi:
– Minimele nopții care urmează vor fi cuprinse între 6 și 8 grade în cea mai mare parte a țării, cu valori ușor mai mici (3 – 4 grade) prin nordul Crișanei, zonele montane, în timp ce pe crestele montane vorbim de minime negative (-1 spre –2 grade). Cele mai ridicate valori nocturne vor fi prin estul Munteniei, sudul Moldovei și Dobrogea, unde se pot atinge 10 – 11 grade.
În ceea ce privește maximele zilei de mâine, acestea vor fi cuprinse între 12 – 14 grade în mare parte din țară, cu valori spre 16. 17 grade prin Muntenia, dar și mai temperaturi mai scăzute, spre 8 – 10 grade, prin sudul Olteniei, Banat, Crișana, în timp ce în zonele montane ne oprim la maxime de 6 – 8 grade, cu valori de 2- 4 grade pe creste.
Nebulozitate:
– Pe parcursul nopții cerul va fi acoperit de nori în aproape toată țara cu excepția nordului și centrului Munteniei, respectiv Dobrogei și vestului extrem al Banatului și Crișanei. Până la orele prânzului lucrurile nu se schimbă foarte mult, norii sunt prezenți la nivelul întregii țări, cu un grad de acoperire de la 50 – 70 spre 100% (mai ales prin sudul extrem al Olteniei, Munteniei, respectiv zonele montane). Odată cu orele serii și până la finalul zilei norii joși se concentrează pe Oltenia, Muntenia, Transilvania, zonele montane, Dobrogea și sudul Moldovei.
Ceață:
– Pe timpul nopții ceața este prezentă în toate zonele montane iar odată cu orele dimineții și prin sudul județului Iași. În zonele montane ceața ar putea persista pe tot parcursul zilei.
Precipitații:
– La începutul nopții avem parte de ploi prin Oltenia, sudul Banatului, prin nordul Orientalilor și prin sud-vestul Transilvaniei. În vestul Meridionalilor vorbim de lapoviță și ninsori. În aceste zone precipitațiile continuă până la orele prânzului, când aria ploilor se restrânge la județele Caraș Severin, Hunedoara, Timiș (est) Dolj (sudul extrem) și județul Mehedinți (sudul extrem). Odată cu orele serii ploile apar și prin sudul extrem al Olteniei, al Munteniei, prin Dobrogea și sudul Moldovei dar se vor retrage spre Bulgaria odată cu noaptea de marți spre miercuri.
În vestul Meridionalilor, prin sudul județelor Dolj, Mehedinți, Caraș Severin se pot acumula 20 – 25 mm, în timp ce în restul zonelor unde vom avea precipitații nu trecem de un 5 – 7 mm.
Vânt:
– Pe parcursul dimineții, în zona județelor Vrancea, Galați, Buzău, Brăila, Ialomița, Călărași, vântul capătă putere și ajunge la rafale de 50 – 60, 70 km/h. Rafale de 50 – 60 km/h sunt posibile și prin județele Iași și Bacău. Odată cu orele serii vorbim de un vânt slab la nivelul întregii țări.
Strat de zăpadă:
– Doar prin vestul Meridionalilor stratul de zăpadă mai adaugă 1 –2 cm, în restul zonelor montane pierde între 2 și 5 cm.
Concluzii:
– Ne așteaptă o zi în care vedem destul de puțin soarele și doar pe arii restrânse. Avem în schimb parte de ploi, de vânt (în zona de Curbură) dar și de temperaturi plăcute, mai ales prin Muntenia.