prognoze

Prognoză meteo 06 martie 2020–ploi, temperaturi în creștere!

Context sinoptic:

– Pe parcursul zilei de mâine țara noastră se va afla sub directa influență a ciclonului Elli, în timp ce din punct de vedere al fronturilor vom fi abordați de un front cald spre finalul intervalului de prognoză.

Din punct de vedere al circulației (V- E), avem parte de un aport de aer cald care va duce abaterile termice la +6 spre +8 grade față de normalul perioadei.

Temperaturi:

– Noaptea vine cu temperaturi negative pe arii extinse: în zonele montane vorbim de valori de la –4 spre –6, -7 grade, cu –11 grade chiar pe crestele Meridionalilor, în timp ce prin vestul Moldovei, sudul Transilvaniei, nordul Crișanei, Banat, sudul extrem al Olteniei vorbim de valori de la –0 spre –2 grade. Prin restul Moldovei, Transilvaniei, Maramureș, Banat, Crișana și Oltenia ne oprim la 2- 4 grade pentru ca, cele mai ridicate valori ale nopții să le avem în Muntenia, sudul Moldovei și Dobrogea (6 – 7 grade).

Temperaturile maxime vor fi cuprinse, la nivelul întregii țări între 12 – 14, 15 grade, cu excepția zonelor montane, acolo unde nu trecem de un 4 – 6 grade, cu valori negative (-1, –2 grade) pe creste.

Nebulozitate:

– Pe timpul nopții norii joși sunt prezenți în cea mai mare parte a țării, cu excepția Banatului, Crișanei, iar spre orele dimineții și Oltenia și zonele montane primesc un cer senin. Până la orele prânzului mai vorbim de nebulozitate joasă doar prin nordul Munteniei, Meridionali (grad de acoperire de 100%) dar și prin Moldova și Dobrogea (grad de acoperire de 50%). Odată cu a doua parte a amiezii, pe parcursul serii și până la finalul zilei, norii joși revin în Banat, Crișana, Maramureș, dar și prin Transilvania, Oltenia și zonele montane.

Ceață:

– Pe timpul nopții si până la orele dimineții avem condiții de ceață prin zonele montane, dar și prin Transilvania, ceață care poate fi asociată și cu depunere de chiciură. Scăpăm de ceață până la orele prânzului și nici nu ne vom mai intersecta cu ea pentru restul zilei.

Precipitații:

– La începutul nopții avem parte de ploi prin Muntenia, Moldova, zonele montane, pentru ca, la începutul dimineții, ploile să mai fie prezente doar prin nordul Munteniei și sudul Dobrogei. Odată cu orele după amiezii, un front de precipitații ne abordează dinspre Ungaria și Serbia, astfel că, până la orele serii, ploile cuprind Banatul, Crișana, în timp ce în zonele montane ale acestor regiuni avem parte de lapoviță și ninsori. Până la finalul zilei ploile ajung și prin Maramureș (ninsori în nordul extrem al Orientalilor).

Nu vorbim de cantități importante, maxim 5 – 10, izolat 15 mm (prin sudul Moldovei) în 24 de ore.

Vânt:

– Odată cu a doua parte a dimineții vântul începe să aibă intensificări moderate, cu rafale de 40 –50 km/h prin zona Munților Banatului. Seara, tot în această zonă, putem ajunge la intensificări de 60 – 70 km/h.

Strat de zăpadă:

– În zonele montane stratul de zăpadă este încă prezent, pe unele creste din Meridionali trecând de 60 – 70 cm.

Concluzii:

– Și ziua de mâine aduce precipitații, chiar dacă nu importante cantitativ, prin multe zone ale țării. Temperaturile reîncep creșterea, vântul este liniștit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *