Prognoză meteo 03 martie 2020–temperaturi de vară!
Context sinoptic:
– Și ziua de mâine ne regăsește tot în zona de acțiune a unui câmp de presiune scăzută, asociat unei depresiuni cu centrul baric Diana. Din punct de vedere al fronturilor, la începutul intervalului de prognoză avem două fronturi calde poziționate la N și S de țara noastră, pentru ca finalul zilei să ne găsească cu un front cald poziționat la vest, în spatele căruia se va afla o frontoliză rece.
Pe o circulație SV – NE, mâine avem parte de o puternică advecție de aer tropical, care va duce abaterile termice de la 850 hPa și la +12, +14 grade față de normalul perioadei.
Temperaturi:
– Minimele nopții care urmează vor avea valori cu mult peste normalul perioadei în Banat și Crișana, unde se pot atinge și 12 – 14, 15 grade. Cald va fi și prin Transilvania, Maramureș, Moldova, Dobrogea, sudul extrem al Olteniei, respectiv vestul Meridionalilor, unde ne oprim la 8 – 10, 11 grade. Pentru restul zonelor montane, al Olteniei, Muntenia, sudul Moldovei minimele nu trec de un 2 – 4, 6 grade, cu valori ușor negative pe creste (-2 spre –4 grade).
Maximele zilei de mâine vor ajunge la valori potrivite mai degrabă pentru sfârșitul lui mai, începutul lui iunie. În sud-estul Munteniei, sudul Moldovei este posibil să atingem și să depășim pragul temperaturilor de vară, 24 – 25 de grade. Cald va fi și în restul țării, cu valori de 20 de grade prin toată Moldova, respectiv 16 – 18 , 19 grade prin Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, Dobrogea. Și în zonele montane va fi foarte cald, cu maxime de 8 – 10, 11 grade (6 – 8 grade pe creste).
Nebulozitate:
– Dacă pe timpul nopții avem parte de un cer senin, odată cu orele dimineții nebulozitatea joasă își face apariția prin vestul extrem al Banatului și Crișanei iar până la orele prânzului norii joși îi regăsim și prin nordul Maramureșului, respectiv Apuseni, dar cu un grad de acoperire de maxim 50 – 70%. Odată cu a doua parte a amiezii și pe parcursul serii, norii joși acoperă Banatul Crișana, nordul Maramureșului, dar și zonele montane și Transilvania.
Ceață:
– Nu avem condiții de ceață pe parcursul zilei de mâine, la nivelul țării noastre.
Precipitații:
– Despre ploi începem să vorbim odată cu prima parte a dimineții, când își fac apariția prin zona Apusenilor, apoi și prin nordul Maramureșului. După amiaza avem din nou parte de ploi prin Apuseni, dar și prin vestul Meridionalilor (pe creste putem avea chiar lapoviță). Lucrurile se schimbă odată cu a doua parte a amiezii, seara și finalul zilei, când un front de precipitații abordează din nou vestul țării dinspre Ungaria și Serbia, astfel că ploile, moderate chiar, cuprind tot Banatul, Crișana, Maramureșul, apoi și nordul și vestul Transilvaniei, respectiv zonele montane aferente acestor regiuni.
În zonele în care va ploua vorbim de cantități în jurul a 5 – 10 mm / 24h, cu excepția Apusenilor și nordului Orientalilor, unde se pot strânge și 15 – 20 mm.
Vânt:
– Pe parcursul nopții avem parte de rafale de vânt în zonele montane (rafale de 60 – 70 km/h) dar și prin Banat și Crișana (rafale de 40 – 50 km/h). Singura schimbare până la orele prânzului este reprezentată de rafalele de 60 – 70 km/h din Banat și Crișana, în timp ce în zonele montane ajungem la 80 – 90 km/h.
Odată cu orele serii vântul se liniștește în cea mai mare parte a țării, cu excepția zonelor montane, unde rămânem cu rafale de 50 – 60, 70 km/h.
Strat de zăpadă:
– Stratul de zăpadă din zonele montane continuă să scadă, iar pe parcursul zilei de mâine pierde chiar și 10 – 15 cm din grosimea actuală.
Concluzii:
– Ziua de mâine va fi cea mai caldă zi a acestui an (de până acum), cu temperaturi care pot ajunge la valori chiar de vară prin sud-estul extrem al României. Mai avem parte și de ploi (mai importante spre finalul zilei, prin vestul și nordul țării) dar și de vânt (prin vest și la munte).