prognoze

Prognoză meteo 16 februarie 2020–o duminică bună pentru plimbări!

Context sinoptic:

– Monstrul din Atlantic, Victoria (pentru nemți), Dennis (pentru britanici) va influența vremea de mâine din nordul Europei până în sudul ei, dar nu ajunge și sud-estul Europei, deci nici la noi, unde suntem sub influența unui anticiclon mobil. Și din punct de vedere al fronturilor ziua de mâine este una de liniște pentru regiunea țării noastre.

Din punct de vedere al circulației, avansul unui dublu front rece odată cu Dennis împinge spre țara noastră o masă de aer foarte caldă, cu abateri termice care trec de +12, chiar +16 grade față de normalul perioadei.

Temperaturi:

– Noaptea vine cu valori negative în cea mai mare parte a țării, plecând de la valori de –4 spre –6, –8 grade în zonele montane (cu –10 spre –11 grade pe crestele Meridionalilor), respectiv –0 spre –2 grade în în Moldova, estul Munteniei, mare parte din Dobrogea, sudul Olteniei, mare parte din Banat, Crișana, în Maramureș și Transilvania. Valori nocturne pozitive (1 – 3 grade) vom avea în nordul și centrul Olteniei, nordul, centrul și sudul Munteniei, prin estul extrem al Banatului, Crișanei și Dobrogei.

Maximele de mâine pleacă de la valori de 2 – 4, 5 grade în zonele montane, 6 – 8, 9 grade în restul țării, cu cele mai ridicate valori, de 10 – 12 grade, în sudul Olteniei, Banat, Crișana.

Nebulozitate:

Pe timpul nopții și până dimineața avem parte de nebulozitate joasă accentuată în Muntenia, nordul și centrul Olteniei, nordul Moldovei, Transilvania, Orientali și Meridionali. Nori joși vom avea pe timpul nopții și în Dobrogea și restul Moldovei, cu un grad de acoperire de până la 50%. Iar lucrurile nu se schimbă foarte mult nici până la orele prânzului pentru ca după amiaza și restul zilei să aducă un cer senin la nivelul întregii țări, cu excepția nord-estului extrem al județului Tulcea.

Ceață:

– Începem noaptea cu ceață prin zonele montane din județele Brașov, Harghita, Covasna, iar apoi și prin Sibiu, Bacău, Neamț, Suceava, Mureș. Dimineața aduce ceață pe arii extinse și prin Botoșani, Cluj și Bistrița. Seara și finalul zilei aduc ceață pe arii extinse din NE extrem al județului Tulcea.

Precipitații:

– Începem noaptea cu ploi prin Dâmbovița, Argeș, Vâlcea, respectiv ninsori în zonele montane din Dâmbovița și Prahova, iar pe timpul nopții ploi am putea avea și prin nordul județului Olt. Ploile vor continua în aceste județe până aproape de orele prânzului.

Vânt:

– Vorbim de un vânt slab la nivelul întregii țări, pe tot parcursul zilei.

Strat de zăpadă:

– Avem în continuare strat de zăpadă în zonele montane, iar prin Meridionali se mai adaugă un mic 0.2, 0.3 cm la stratul deja existent.

Concluzii:

– Ne așteaptă o zi liniștită, plăcută, însorită (mai ales după amiaza), numai bună de plimbări pentru ultima zi din weekend.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *