prognoze

Prognoză meteo 09 februarie 2020–ger peste noapte, nimic notabil peste zi!

Context sinoptic:

– Cel puțin bună parte din ziua de mâine ne-o petrecem având în câmpul de presiune ridicată, asociată anticiclonului Frank, poziționat pe țara noastră. Lucrurile se vor schimba însă destul de rapid, odată cu avansul spre noi al izobarelor aparținând unui ”monstru” din Atlantic, ce se va adânci ca presiune spre un 944 mBa odată ce urcă spre Polul Nord. Ciclonul atlantic cu centri barici Ruth și Sabine vine spre țara noastră cu două fronturi calde ce vor urca spre NE și 2 fronturi reci care ne vor traversa pe noi la începutul săptămânii viitoare.

– Pe o circulație V-E, revenim mâine în zona abaterilor termice pozitive, cu valori chiar spre +4, +6 grade peste normalul perioadei (măsurate la 850 hPa).

Temperaturi:

– Noaptea care urmează aduce minime negative la nivelul întregii țări, cu valori cu prinse între –6 spre –8, –9 grade, în timp ce în zonele montane ne vom apropia de valori de –12 spre –14 grade

În schimb, maximele rămân negative doar pe crestele Orientalilor și Meridionalilor (-1 spre –3 grade), în timp ce în restul zonelor montane, Moldova, Transilvania, Maramureș, sudul Munteniei și Dobrogea se vor atinge 2 – 4 grade. Cel mai cald va fi mâine în Banat, Crișana, Oltenia, nordul Munteniei, unde temperaturile urcă până la 6 – 8, 9 grade.

Nebulozitate:

– La începutul nopții avem parte de nori joși prin Moldova și estul Munteniei (grade de acoperire de 50 – 70%), dar, până dimineața, cerul se eliberează de nori și în aceste zone. După amiaza, seara și până la finalul zilei avem parte de un cer senin la nivelul întregii țări.

Ceață:

– Nu avem condiții de ceață mâine, la nivelul întregii țări.

Precipitații:

– Ziua de mâine aduce o pauză în ceea ce privește precipitațiile de la noi.

Vânt:

– Dacă pe timpul nopții intensificările de vânt vor mai fi prezente mai ales prin zonele montane, odată cu dimineață și apoi pe tot parcursul zilei acestea se opresc și la munte și vorbim de un vânt slab la nivelul întregii țări.

Strat de zăpadă:

– Stratul de zăpadă din sud, sud-est a început să piardă cm, dar este în continuare prezent. La fel și în zonele montane, aici însă cu o grosime mult mai mare (peste 25 – 30 cm, iar la Bâlea Lac chiar 143 cm).

Concluzii:

– Ziua de mâine este una despre care, din punct de vedere meteo, chiar nu avem ce comenta. Să trecem doar peste o nouă noapte geroasă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *