prognoze

Prognoză meteo 06 februarie 2020–noapte de cod roșu!

Context sinoptic:

– După o noapte în care își va dezlănțui ”iadul” peste sud-estul și estul României, ciclonul Petra va fi împins în bazinul Mării Negre de către avansul unui vast câmp anticiclonic, cu al său centru baric Frank. Dinspre NV suntem traversați, pe parcursul zilei de mâine de un front cald pentru ca la finalul zilei, la granița de nord să se poziționeze un front rece, de interes pentru ziua de vineri.

Din punct de vedere al circulației, am intrat în sector rece, cu abateri negative spre –8, –10 grade, și vom rămâne tot în zona rece, chiar dacă, până la finalul intervalului de prognoză abaterile negative se opresc doar spre –2, –4 grade.

Temperaturi:

– Noaptea vine cu temperaturi negative la nivelul întregii țări: –8 spre –10, –12 grade pe crestele montane, –6 spre –8 grade în restul zonelor montane. În Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, Moldova, Dobrogea, mare parte din Muntenia se vor atinge –2 spre –4, –5 grade. În Oltenia, vestul Munteniei și estul extrem al Dobrogei minimele vor fi pozitive, de la 1 spre 2, 4 grade.

Maximele de mâine vor rămâne negative în zonele montane (-8 spre –10, –11 grade pe crestele Meridionalilor, –2 spre –4, –5 grade în restul zonelor montane), centrul și sudul Moldovei, estul Munteniei, Dobrogea (-0 spre –2 grade). În restul Munteniei, Banat, Crișana, Maramureș Transilvania și nordul Moldovei ne oprim la maxime în 2 și 4 grade, iar cel mai cald va fi mâine în Oltenia, unde putem atinge chiar și 7 – 9 grade.

Nebulozitate:

– Pe timpul nopții nebulozitatea joasă se manifestă în zonele montane, centrul și sudul Moldovei, Dobrogea, sudul Olteniei și respectiv sudul și sud-estul Munteniei. Odată cu orele dimineții norii joși se restrâng spre sud-estul extrem al Dobrogei. Odată cu orele serii și până la finalul zilei norii joși revin și acoperă toată Moldova, Maramureșul, Transilvania, Banatul, Crișana și zonele montane.

Ceață:

– Nu avem condiții de ceață mâine la nivelul țării noastre.

Precipitații:

– La începutul nopții avem parte de ninsori moderate spre abundente în Meridionali, mare parte din Muntenia, sudul Moldovei respectiv Dobrogea (în estul extrem al regiunii vor predomina ploile și lapovița, la fel ca în județul Dolj. În aceste zone ninsorile continuă până în a doua parte a dimineții, când se retrag spre sudul și sud-estul extrem, părăsind țara noastră spre orele după amiezi.. Odată cu seara, un nou front de ninsori pătrunde în nordul țării, astfel că până la finalul zilei vom avea din nou ninsori în Moldova, Transilvania, Maramureș, Crișana și zonele montane.

Vânt:

– Pe timpul nopții, al dimineții și până spre orele prânzului vântul va pune mari probleme în sud-estul Munteniei, sudul Moldovei, Dobrogea, zone unde, la rafală, se vor atinge frecvent 90 – 100 km/h, ceea ce a și determinat ANM să instituie un cod roșu prelungit. Rafale intense de vânt vor fi, pe timpul nopții, și în Moldova (70 – 80 km/h), Banat și Crișana (60 – 70 km/h), iar în toate zonele montane se pot atinge rafale și de 130 – 140 km/h. Despre un vânt liniștit vorbim doar odată cu sosirea serii.

Strat de zăpadă:

– Ninsorile de peste noapte și mâine dimineață aduc un strat important de zăpadă prin județele Olt, Teleorman, Giurgiu, Brăila, Tulcea, Ilfov (unde vom avea între 15 – 20, 25 cm), la fel și în Podișul Central al Moldovei. Și în toate zonele montane se strâng cm importanți de strat nou de zăpadă.

Concluzii:

– După o noapte de cod roșu, cu fenomene de viscol sever, vremea din țara noastră începe, pe parcursul zilei de mâine, să se mai liniștească. Întâi din punct de vedere al precipitațiilor, apoi și al vântului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *