prognoze

Prognoză meteo 05 februarie 2020–posibil cod roșu de viscol!

Context sinoptic:

– Ziua de mâine reprezintă apogeul, din punct de vedere sinoptic, al episodului sever de iarnă pe care urmează să îl traversăm. Ciclonul Petra se poziționează fix pe țara noastră, are loc și o ”adâncire”, adică presiunea centrului acestuia scade de la 990 mba la 989 mba. Petra vine însoțită de un front rece poziționat în fața ei, care deja va fi traversat țara noastră, iar în spatele ei și deasupra țării noastre se poziționează fronturi de ocluziune care ne vor traversa de la NV spre SE. În spatele ciclonului Petra se află un vast anticiclon, cu un centru baric de 1035 mba (Frank).

Masa de aer cald care a staționat la nivelul țării noastre este înlocuită de o masă de aer foarte rece, care va duce abaterile termice la 850 Hpa și la valori de –6 spre –8 grade față de normal.

Temperaturi:

– Minimele nopții vor pleca de la valori negative în zonele montane (-2 spre –4, –6 grade), respectiv 1 – 3, 4 grade prin restul țării. Minime de 5 –6 grade sunt posibile prin estul Munteniei și Dobrogea.

Temperaturile maxime rămân negative în zonele montane, ajungând chiar la valori de –4 spre –6, –8 grade. Negative vor fi și maximele din nordul Moldovei (-1 spre –3 grade), pentru ca în Banat, Crișana, Maramureș Transilvania și sudul Dobrogei să nu trecem de 2 – 4, 5 grade. Cel mai cald va fi mâine în Oltenia, Muntenia și sudul Moldovei, unde se ating și 8 – 10 grade.

Nebulozitate:

– Pe timpul nopții cerul este complet acoperit de nori în Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, nordul Moldovei, sudul Dobrogei și zonele montane. Până la orele prânzului singura modificare notabilă este dată de faptul că se mai eliberează de nori cerul din Maramureș, Banat, Crișana și prin Transilvania, zone unde gradul de acoperire cu nori nu mai trece de un 50%. După amiaza norii joși sunt prezenți în zonele montane, Moldova, Dobrogea, dar și prin Oltenia și Muntenia (acoperire 30 – 50%). Odată cu orele serii și până la finalul zilei nebulozitatea joasă se mută  pe sudul Moldovei, Dobrogea, sudul, sud-estul Munteniei și zonele montane.

Ceață:

– Nu avem condiții de ceață pe parcursul zilei de mâine.

Precipitații:

– Începem noaptea cu ploi prin centrul Banatului, Moldova, Dobrogea, Transilvania, Maramureș și sudul Munteniei, respectiv lapoviță și ninsori în zonele montane dar și prin estul județelor Arad, Bihor. Până la orele dimineții, în Transilvania, ploile lasă locul ninsorilor, în timp ce prin Muntenia, sudul Moldovei, Dobrogea, vorbim doar de ploi, iar în Banat, Crișana, nordul Moldovei, de ploi, lapoviță și ninsori. Până la prânz, continuă să ningă în zonele montane, în nordul Moldovei predomină ninsorile (dar în sudul județului Botoșani și nordul județului Iași pot fi și ploi sau lapoviță), în timp ce în centrul, sudul Moldovei, Dobrogea, Muntenia și Banat avem ploi. După amiaza ploi cuprind toată Oltenia, Muntenia, Dobrogea (unde sunt și moderate cantitativ) dar și sudul Moldovei, în timp ce în nordul și centrul Moldovei, Orientali și Meridionali va ninge moderat, chiar abundent. Odată cu apropierea serii ninsorile coboară spre sudul Moldovei și, dinspre Bulgaria vine un front de ninsori moderate / abundente care vor cuprinde sudul, sud-estul Munteniei, Dobrogea (în extremitatea estică, la început avem ploi și lapoviță). Acest front de ninsori va avea o durată de viață de până spre dimineață sau chiar orele prânzului, joi, când ne va părăsi prin Dobrogea.

Cantități importante de precipitații vor fi în Banat, Crișana., Maramureș, nordul Transilvaniei, nordul Moldovei, zonele montane (30 – 40, izolat chiar 50 mm, prin sudul Dobrogei (20 – 25 mm), în timp ce în restul zonelor nu trecem de 5 – 10, 15 mm.

Vânt:

– Pe timpul nopții avem parte de un vânt cu rafale de 50 – 60 km/h prin Banat, Crișana, Oltenia, Muntenia, Dobrogea, iar în zonele montane vorbim de rafale de 90 – 100, 110 km/h. Dimineața și până la orele prânzului vântul suflă cu putere prin Banat, Crișana, nordul Moldovei, sud-vestul Olteniei, cu rafale de 60 – 70, 80 km/h, iar în nordul Orientalilor vom avea rafale de 100 – 110 km/h.

Situația se schimbă și devine cu potențial periculos major odată cu orele după amiezii, când în Banat și Crișana rafalele ajung la 90 – 100 km/h, situație pe care o regăsim și în zonele montane (aici se pot atinge și 110 – 120 km/h). Până seara vântul crește în intensitate și în Moldova, sud-estul Munteniei (60 – 70, 80 km/h). Seara și finalul zilei aduc rafale de vânt de 80 – 90, 100 km/h în zona de Curbură, estul Munteniei, Dobrogea , zonele montane, în timp ce prin Moldova, Banat, Crișana avem vânt cu viteze de 70 – 80 km/h.

Strat de zăpadă:

– Ninsorile abundente din zonele montane cresc considerabil stratul în toate masivele. Strat bun de zăpadă primește și nordul Moldovei (15 – 20 cm), prin centrul regiunii 10 – 15 cm, inclusiv prin sud-estul Munteniei se vor depune câțiva cm, dar aici modelele sunt încă în dispută. Surprizele nu sunt excluse.

Concluzii:

– Ziua de mâine va fi una de o severitate extremă din punct de vedere al fenomenelor meteo, fie că vorbim de vânt care va ajunge chiar la 100 km/h prin anumite regiuni (nu cele montane), fie că vorbim și de ninsori sau ploi care vor fi destul de consistente. Vorbim practic de vârful de intensitate al ciclonului Petra, care ne aduce aminte de iarnă. Și de o iarnă severă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *