estimari

Vremea în februarie? Tot mai caldă, dar mai bogată în precipitații!

După o lună ianuarie care a ajuns să se situeze în topul 3 al celor mai secetoase luni ianuarie din istoria măsurătorilor, gândurile tuturor se îndreaptă spre ultima lună de iarnă, februarie, cea care reprezintă, mai ales în zonele agricole, o lună de pregătire pentru campania de primăvară.

Din punct de vedere climatologic, februarie are, sau, mai bine spus, avea, caracteristici similare cu ianuarie, cu advecții reci tot dinspre N, NE, NV și cuplaje mediteraneene care să aducă, și luna aceasta, viscole. Iarna 2019 – 2020 este departe de a respecta tiparul tradițional, ca atare, nici luna februarie nu va face notă discordantă.

xx_season-en-313-0_modezseason_2020010100_1_958_295

Estimările sezoniere ale celor de la ECMWF vorbesc de o lună februarie mai caldă decât normalul în toată țara, cu abateri de la 0.5 grade, spre 1, și chiar 1.5 grade prin nordul Moldovei. Veștile par mai bune din punct de vedere al precipitațiilor, care se vor situa în limitele normale în bună parte din țară, cu excepția Banatului, Crișanei, Maramureșului, nordului și estului Transilvaniei, sud-estului Munteniei, sudul Moldovei și mare parte din Dobrogea, unde precipitațiile vor fi deficitare.

xx_season-en-313-0_modezseason_2020010100_1_958_526

IMPORTANT:

Estimările sezoniere ECMWF au un grad de realizare în jurul a 60% și ele nu iau în calcul posibilele fenomene extreme care nu pot fi prognozate pe termen lung.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *