prognoze

Prognoză meteo 02 februarie 2020–Unii cu primăvara, alții cu ploi, restul cu viscol!

Context sinoptic:

– Ziua de mâine nu schimbă scenariu sinoptic al primei zile din februarie, țara noastră urmând să se afle sub influența unui câmp de presiune scăzută la nord, asociat ciclonului islandez Naima, în timp ce anticiclonul poziționat la sud de noi este împins încet dar sigur spre sudul extrem.

Avem de-a face și cu o succesiune de fronturi,  unul rece care ne traversează în prima parte a zilei, devenind o frontoliză rece la granița de est, pentru ca la finalul zilei să fim abordați de un front scurt cald, urmat imediat de un altul rece.

Din punct de vedere al circulației, deși rămânem și mâine în sector cald, foarte cald chiar, abaterile termice pozitive se mai temperează, astfel că nu mai vorbim de valori care să fie cu mai mult de  +4 spre +6 grade față de normalul perioadei.

Temperaturi:

– ȘI noaptea care urmează va fi mult mai caldă decât ar fi normal pentru data din calendar. Vorbim de valori cuprinse între 4 – 6, 8 grade la nivelul întregii țări, mai scăzute prin depresiunile Transilvaniei (2- 4 grade), zonele montane (0 – 1 grad). În Banat și Crișana am putea ajunge la minime de 10 – 12 grade.

– În ceea ce privește maximele zilei, acestea vor ajunge la un 14 – 16, 17 grade în Oltenia, Muntenia, Dobrogea, sudul Moldovei, respectiv 10 – 12 grade prin Moldova, Transilvania, Banat, Crișana. În Maramureș ne oprim la valori de 8 – 10 grade, iar în zonele montane se ating 3 – 5, 6 grade, cu valori ușor negative (-0 spre –1 grad) pe creste.

Nebulozitate:

– La începutul nopții norii joși sunt prezenți prin Crișana, Maramureș, nordul Transilvaniei, nordul Orientalilor, pentru ca, până spre a doua parte a dimineții, nebulozitatea joasă să acopere total cerul Banatului, Crișanei, Transilvaniei, Maramureșului și al tuturor zonelor montane. Odată cu orele după amiezii și până seara, cerul regiunilor menționate mai sus se eliberează de nori, cu excepția zonelor montane, respectiv Moldova (aici gradul de acoperire cu nori nu va trece de un 50%). Seara și finalul zilei readuc nebulozitatea joasă în Banat, Crișana, Maramureș și estul Transilvaniei.

Ceață:

– Pe timpul nopții avem condiții izolate de ceață prin județul Harghita dar și prin nordul județului Bistrița.

Precipitații:

– La începutul nopții avem condiții de ploaie prin Maramureș, Bistrița, pentru ca, până la orele dimineții ploile să cuprindă Banatul, Crișana, Maramureș, nordul Transilvaniei, dar și Munții Banatului și Apusenii. Pe crestele montane avem lapoviță și ninsoare. Pe o deplasare V – E, ploile ajung, până la prânz, și în Transilvania, iar în zonele montane vorbim în continuare de lapoviță și ninsoare. După amiaza ploile se mută pe Moldova, iar ploile, lapovița și ninsorile continuă prin Orientali. Seara și finalul zilei readuc ploile prin nordul Banatului, Crișana și Maramureș, în timp ce în Orientali avem parte de ploaie care îngheață.

Vânt:

– Pe timpul nopții vântul va fi activ în toate zonele montane, unde vom avea, în continuare, parte de rafale de 60 – 70 km/h, dar nu sunt excluse și rafale de 80 – 90, 100 km/h. Odată cu orele după amiezii, rafale de 50 – 60 km/h se pot atinge și prin Banat, Crișana, sudul Transilvaniei, iar în Muntenia (inclusiv București) și Dobrogea putem atinge rafale de 70 – 80 km/h. Seara și finalul zilei rămânem cu vânt puternic în zonele montane (rafale de 80 – 90, 100 km/h).

Strat de zăpadă:

– Vom avea parte de ninsori mâine în zonele montane, ninsori care,  mai ales în zonele montane, vor aduce și ceva cm în plus prin zona Orientalilor.

Concluzii:

– O nouă zi autentică de primăvară prin sudul țării, ploi prin vest, nord, centru și est, viscol prin zonele montane.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *