prognoze

Prognoză meteo 29 ianuarie 2020–viscol puternic la munte!

Context sinoptic:

– Și ziua de mâine ne regăsește sub influența ciclonului Lolita, urmând să fim traversați și de un front rece, în timp ce linia de grosime de 528 (care delimitează precipitațiile sub formă de ninsoare de restul precipitațiilor), se poziționează pe zonele montane. De menționat și faptul că unul din centri barici ai acestui ciclon se va poziționa, la începutul intervalului de prognoză, fix deasupra țării noastre.

Pe o circulație V – E, avansul frontului rece se face simțit mâine, dar intensitatea sa nu este atât de intens, astfel încât doar în vest, nord și centru intrăm pe abateri ușor negative (-1 spre –2 grade), în timp ce în restul țării avem în continuare abateri pozitive (+1 spre +2 grade).

Temperaturi:

– Urmează o noapte în care vorbim de minime negative prin zonele montane (nordul Orientalilor, Apuseni, Meridionali) dar și prin Muntenia (sudul județelor Arge Dâmbovița, Prahova, nordul județului Ilfov, nord vestul județului Ialomița), regiuni unde se vor atinge valori de –0 spre –2 grade. În restul țării avem minime între 2 și 4 grade, posibil mai ridicate (spre 6 grade) prin Iași, Vaslui, zonele deluroase din Vrancea, Buzău. Cele mai ridicate valori nocturne le vom avea prin sudul județelor Dolj, Olt, unde se pot atinge 8 – 10, 11 grade.

Maximele nu trec de –2, –4 grade în zonele montane (pe creste chiar spre –6, –7 grade), 4 – 5 grade prin Transilvania și Maramureș, respectiv 6 – 8 grade în restul țării.

Nebulozitate:

– Pe timpul nopții și până dimineață nebulozitatea joasă este prezentă prin Banat, Crișana, zonele montane, Maramureș, Oltenia, nord-vestul Munteniei. Până la orele prânzului norii joși traversează și Muntenia, sudul Moldovei, Dobrogea, pentru ca până la orele serii nebulozitate joasă să mai avem doar prin zonele montane (cu grad de acoperire de 50 – 70%, situație care nu se va mai schimba până la finalul zilei.

Ceață:

– Condiții de ceață apar, în a doua parte a dimineții prin județele Arad, Bihor, Caraș Severin, Gorj, Vâlcea, Argeș și Timiș, dar pe areale mici și urmând să se risipească repede.

Precipitații:

– Despre precipitații vorbim încă de la începutul nopții. Avem parte de ploi prin  Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, iar în zonele montane vorbim despre lapoviță și ninsori. Direcția de deplasare a frontului de precipitații este V – E, astfel că, pe parcursul nopții, acestea ajung și în Moldova (ploi). Pe parcursul dimineții ploile traversează Oltenia, Muntenia, apoi sudul Moldovei și Dobrogea, în timp ce în zonele montane continuă lapovița și ninsorile dar există și riscul de polei. Pe parcursul după amiezii, seara și până la finalul zilei va ninge în Orientali (cu restrângere spre nord) dar și în Apuseni (spre seară încetează aici). Cantitățile de precipitații vor fi importante în zonele montane (25 – 30 mm), în timp ce în restul zonelor ne oprim la un 5 – 10 l/mp.

Vânt:

– Începem noaptea cu vânt intens în Banat, Crișana, zonele montane (rafale de 50 – 60 km/h, izolat, mai ales în zonele montane, se pot atinge și 90 – 100 km). Despre rafale de 70 – 90, 100 km/h în zonele montane vorbim pe tot parcursul zilei.

Strat de zăpadă:

– Va ninge mâine în zonele montane și, cel puțin prin Orientali și Apuseni se pot acumula 15 – 20, izolat 30 mm de zăpadă, în timp ce în restul zonelor montane nu mai mult de 5 – 10 mm. Aceste cantități vor mai depune câțiva cm buni la stratul deja existent.

Concluzii:

– Pentru ziua de mâine de interes va fi viscolul puternic din zonele montane, dar și vântul de prin Banat și Crișana. Avem parte de ploi prin mare parte din țară, iar la  munte, lapoviță și ninsori.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *