prognoze

Prognoză meteo 13 ianuarie 2020–începem săptămâna în ceață!

Context sinoptic:

– Despre anticiclonul Azoric și centrul baric Christian vorbim cel puțin până la jumătatea săptămânii care începe mâine, întrucât acest câmp de presiune ridicată va rămâne la nivelul țării noastre. În ceea ce privește fronturile atmosferice, mâine se va poziționa la granița de NV a țării noastre un front rece, dar care nu va înainta mai mult.

Din punct de vedere al circulației (NV – SE) reintrăm în sectorul abaterilor pozitive (+5 spre +7, chiar +8 grade față de normalul perioadei).

Temperaturi:

– Urmează o noapte cu valori negative de temperatură la nivelul întregii țări (-1 spre –3, –4 grade), cu excepția nordului și sudului Orientalilor, Munților Banatului, estului Munteniei și nordul Dobrogei, unde vom avea minime ușor pozitive (1 – 3 grade).

Maximele vor pleca de la valori negative în zonele montane (-0 spre –2, –3 grade, cu –5, –6 pe crestele nordice ale Orientalilor), apropiate de 0 grade în vestul extrem al Banatului și Crișanei, 1- 3 grade prin restul Banatului, Crișanei, Transilvania, Maramureș, sudul Olteniei și Munteniei. Cele mai ridicate valori ale zilei de mâine le vom avea în Muntenia, Oltenia, Moldova și Dobrogea, unde se pot atinge 6 – 8, 9 grade.

Nebulozitate:

– Pe timpul nopții nebulozitatea joasă este prezentă prin Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, dar și prin Oltenia și sud-vestul Munteniei. Doar Transilvania scapă de nori în a doua parte a după amiezii pentru ca finalul zilei să ne găsească cu nori joși în Banat, Crișana, sudul Olteniei și al Munteniei.

Ceață:

– Încă de pe timpul nopții și până spre orele după amiezii avem parte de ceață pe arii extinse în Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, sudul Moldovei, sudul Olteniei și al Munteniei. După amiaza mai vorbim de ceață doar pe arii restrânse din vestul extrem al Banatului, pentru ca, odată cu orele serii și până la finalul zilei, ceața să revină în Banat, Crișana, Orientali, Oltenia și Muntenia.

Precipitații:

– Nu avem parte de precipitații pe parcursul zilei de mâine.

Vânt:

– Pe timpul nopții avem parte de un vânt cu rafale cuprinse între 50 – 60, izolat 70 km/h prin zona Orientalilor și Meridionalilor pentru ca, spre după amiază, să avem intensificări în jurul a 40 – 50 km/h și prin estul Munteniei și Dobrogea.

Strat de zăpadă:

– Cum era de așteptat, am rămas cu strat de zăpadă doar în zonele montane și cei 7 cm de la stația Bârnova.

Concluzii:

– Începem săptămâna în ceață, acesta fiind singurul fenomen meteo de semnalat pentru ziua de mâine, împreună cu intensificările de vânt din zonele montane.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *