prognoze

Prognoză meteo 11 ianuarie 2020–ninsori prin nordul Orientalilor

Context sinoptic:

– Pe parcursul zilei de mâine țara noastră se va afla în zona de acțiune a unui câmp de presiune ridicată, asociată anticiclonului Azoric, cu al său centru baric Christian. La nord de țara noastră se va poziționa și o depresiune (Clara) și nu este exclus ca această depresiune să își facă simțită prezența prin nordul extrem al țării noastre.

Din punct de vedere al fronturilor, la finalul zilei de mâine se va poziționa la granița de nord a României un front rece, dar ne va afecta destul de puțin.

Pe o circulație NV – SE, abaterile termice devin negative, sub normalul perioadei (de la –1 spre –3 grade).

Temperaturi:

– Urmează o noapte cu temperaturi minime negative în cea mai mare parte a țării (-1 spre –3, –4 grade, respectiv –7 spre –9 grade în zonele montane). Excepție vor face Oltenia, zonele deluroase ale Munteniei, sudul Moldovei și Dobrogea, pe unde putem ajunge la valori nocturne pozitive, de la 1 spre 3, 4 grade.

În ceea ce privește maximele zilei de mâine, vorbim de valori peste ce ar trebui să avem în ianuarie, cu 8 – 10 grade prin vestul Banatului, Oltenia, Muntenia, Dobrogea, Moldova. În Transilvania, restul Banatului, Crișana, Maramureș ne oprim la maxime de la 2 spre 4, 5 grade, valori pe care le vom regăsi și în zonele montane, cu excepția crestelor, unde vor fi maxime negative (-1 spre –3, –4 grade).

Nebulozitate:

– Pe timpul nopții avem parte de ceva nebulozitate joasă slabă (sub 30% acoperire) prin estul extrem al Moldovei și prin Transilvania.  Dimineața și până la orele prânzului norii joși devin mult mai prezenți prin Transilvania, Maramureș, nordul Moldovei. Odată cu orele serii și până la finalul intervalului de prognoză cerul se acoperă de nori joși în Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, nordul și centrul Moldovei respectiv zonele montane aferente.

Ceață:

– Pe timpul nopții și dimineața avem condiții de ceață prin estul Moldovei și pe arii extinse în Transilvania (Bistrița, Cluj, Sibiu, Alba, Harghita) dar scăpăm de ea până la orele prânzului. Odată cu orele serii reapar condiții de ceață prin Maramureș, Cluj, Harghita pentru ca, până la finalul zilei să avem parte de ceață prin toate zonele montane.

Precipitații:

– Despre precipitații vorbim abia odată cu a doua parte a amiezii, când apar ploi răzlețe prin sudul extrem al județului Olt, apoi și prin Călărași. Finalul zilei aduce ploi, lapoviță și ninsori în nordul Orientalilor.

Vânt:

– Vorbim de un vânt slab spre moderat la nivelul întregii țări pentru mâine, cu rafale care nu trec de 30 – 40 km/h, cu excepția Meridionalilor și Munților Banatului, unde vom avea parte și de intensificări care pot ajunge și la 70 – 80 km/h.

Strat de zăpadă:

– Rămânem în continuare cu strat de zăpadă în zonele montane (consistent pe creste), dar încă mai avem câțiva cm prin nordul Transilvaniei, nordul Moldovei și tradiționala stație meteo de la Bârnova.

Concluzii:

– Urmează o zi fără multe fenomene meteo. Avem parte de temperaturi peste normalul perioadei în multe zone, de ceață, ceva ninsori în nordul Orientalilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *