prognoze

Prognoză meteo 22 noiembrie 2019–ninsorile coboară la câmpie!

Context sinoptic:

– Și pe parcursul zilei de mâine țara noastră va fi câmpul bătăliei cuplajului superb pe care ni-l dorim pe tot parcursul iernii: anticiclon cu o presiune foarte bună (1050 mba) poziționat pe Rusia, cu o circulație estică cu advecție rece care trage din ciclonul Atlantic cu traseu și prin Mediterana. Asta vor face pe parcursul zilei de mâine Quincy, centrul baric al anticiclonului care va avansa mult spre țara noastră și Luis (câmpul de presiune scăzută asociat unui ciclon). La începutul intervalului avem parte de o frontoliză rece la nivelul țării noastre, iar mai apoi un front de ocluziune la sud-est.

Din punct de vedere al circulației, Moldova, Dobrogea, Muntenia și Oltenia rămân în sector rece cu abateri de la –2 spre –4 grade, în timp ce în Banat, Crișana, Maramureș și Transilvania vorbim de temperaturi apropiate de normal sau ușor peste normal (+2 grade).

Temperaturi:

– Minimele nopții vor fi negative în Orientali (-5 spre –7, –8 grade), Meridionali (-2 spre –4 grade), respectiv Moldova (-1 spre –3 grade). În restul țării avem parte de valori nocturne între 4 și 6 grade, ușor mai ridicate, spre 8 – 9 grade, în Banat, Crișana și Maramureș.

Situația rămâne aproape neschimbată și în ceea ce privește maximele și distribuția lor: valori negative în Orientali, Meridionali (-1 spre –3, –4 grade), Moldova (-0 spre –1, –2 grade). În Moldova, Muntenia și Oltenia nu trecem de 2 – 4 grade, pentru ca cele mai ridicate maxime să le avem în Transilvania (6- 8 grade), Maramureș, Banat și Crișana (8-10 grade).

Nebulozitate:

– Pe timpul nopții avem parte de un cer noros în mare parte din țară, cu ceva șanse de variabil prin Banat, Crișana, Meridionali, pentru ca, până la orele prânzului să se mai elibereze de nori și Transilvania dar și estul extrem al Moldovei. Până la finalul zilei norii recuceresc cea mai mare parte a țării.

Ceață:

– Spre orele dimineții avem parte de condiții de ceață prin zona  Meridionalilor, dar până la orele prânzului ceața se va ridica și din aceste zone.

Precipitații:

– La începutul nopții avem parte de lapoviță și ninsori în Orientali și Meridionali, ploi prin Transilvania, Oltenia, Muntenia și Dobrogea. Condiții de ninsori vor fi și prin zonele joase din județele Bacău și Galați. Pe parcursul nopții, prin județele Suceava, Harghita, Covasna, dar și prin Buzău, avem condiții și de freezing rain (ploaie care îngheață). Odată cu orele dimineții și până la finalul intervalului de prognoză, precipitațiile se concentrează mai ales pe Oltenia, apoi și prin Dobrogea și Banat, vorbim de ploi, în timp ce în zonele montane avem lapoviță și ninsori. De menționat că, odată cu orele serii, în sudul județului Argeș, nordul județului Teleorman, estul județului Olt, ploile se transformă în lapoviță și ninsori, iar la finalul zilei și din sudul județului Vâlcea și estul județului Dolj. Ajungem astfel să avem nu doar strat consistent de zăpadă prin zonele montane (10 – 20 cm) dar sunt posibili 1- 2 cm și prin Oltenia (județele menționate mai sus). Cantitățile totale de precipitații pot ajunge, mâine, în Oltenia la 30 – 40 l/mp, respectiv 15 – 20 prin Muntenia, iar în zonele montane chiar spre 50 – 60 l/mp.

Vânt:

– Până spre orele serii vântul va fi puternic în Oltenia, Muntenia, Dobrogea și Munții Banatului, zone unde vom avea constant rafale de 70 – 80 km/h, pentru ca la finalul intervalului să rămânem cu rafale de 70 – 80 km/h doar prin Munții Banatului și prin estul extrem al Dobrogei.

Strat de zăpadă:

– Mâine ajungem astfel să avem nu doar strat consistent de zăpadă prin zonele montane (10 – 20 cm) dar sunt posibili 1- 2 cm și prin Oltenia

Concluzii:

– Gata cu lunga vară din toamnă, trecem direct la iarnă. O vreme total neprietenoasă mâine, cu tot alaiul de fenomene: vânt puternic, temperaturi scăzute, ploi, lapoviță, ninsoare și prin zonele de câmpie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *