prognoze

Prognoză meteo 15 noiembrie 2019–vin ploile în Bărăgan!

Context sinoptic:

– ȘI pe parcursul zilei de mâine ne vom afla tot la intersecția unui câmp de presiune scăzută, asociat unui ciclon mediteraneean cu centrul baric Gunther, poziționat la SV de țara noastră și un câmp de presiune ridicată, asociat anticiclonului cu centrul baric Paloma. Din punct de vedere al fronturilor, momentan ele stau departe de noi.

Din punct de vedere al circulației putem considera ziua de mâine ca fiind un respiro înainte de un nou puseu cald ce va începe de sâmbătă. Mâine, abaterile termice, tot pozitive, vor fi la valori de +4 spre +6 grade față de normalul perioadei.

Temperaturi:

– Noaptea nu aduce schimbări în ceea ce privește temperaturile minime, care se vor situa, la nivelul întregii țări, la valori de 10 – 12 grade, cu 6 – 8 grade în zonele montane (3-5 grade pe creste).

În ceea ce privește maximele zilei, plecăm de la valori de 10 – 12 grade în zonele montane (6-8 grade pe creste), 12 – 14 grade prin Moldova, Transilvania, Maramureș, Oltenia, Muntenia. Cele mai ridicate valori ale zilei le vom avea în Banat, Crișana, estul Munteniei și Dobrogea, unde se pot atinge 16 – 18, izolat 19 grade.

Nebulozitate:

– Abia după orele prânzului cerul se mai eliberează de nori prin Banat, Crișana, zonele montane, iar spre seară și prin Dobrogea și Transilvania.

Ceață:

– Pe timpul nopții ceața este prezentă mai ales prin zona Orientalilor, iar dimineața avem condiții și prin sudul județelor Dolj, Teleorman, Giurgiu, respectiv vestul extrem al județului Timiș. La prânz și după amiaza condițiile de ceață se mută pe Meridionali și județele Argeș, Dâmbovița, respectiv nordul județului Bistrița. Seara și până la finalul zilei, ceața reapare pe arii extinse din Muntenia, Moldova, prin zonele montane și Transilvania.

Precipitații:

– Încă de la începutul nopții avem parte de ploi pe arii extinse în Oltenia, Muntenia, Banat, Crișana, Transilvania, Apuseni și Meridionali. În aceste zone ploile vor continua până în a doua parte a dimineții, când se vor concentra doar pe nordul Munteniei, al Transilvaniei și Maramureș. Până la orele serii ploile se opresc și de aici. În sudul țării vorbim de cantități de precipitații în jurul a 10 – 15 l/mp, izolat chiar spre 20 –25 l/mp. În zona vestică a Meridionalilor, dar și prin sudul extrem al Olteniei putem ajunge la 40 – 50 l/mp în 24 de ore.

Vânt:

-Pe timpul nopții și până dimineață vântul va fi activ, cu rafale de 40 – 50 km/h, pentru ca, odată cu orele serii, vântul să prindă putere în zonele montane (Munții Banatului – 70 – 80 km/h), respectiv sudul Banatului (40 – 50 km/h).

Concluzii:

– O zi mohorâtă, cu ploi multe, cu vânt, cu temperaturi mai scăzute. Cel mai important, primește și Bărăganul mult așteptatele ploi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *