prognoze

Prognoză meteo 13 noiembrie 2019–vânt de 120 km/h!

Context sinoptic:

– Din punct de vedere sinoptic, Europa este în continuare la cheremul depresiunilor și ciclonilor, asociate unor câmpuri de presiune scăzută, cu centri barici Elvis și Gunther în nordul Europei, respectiv Ferdinand și Detlef în sudul continentului. Toate aceste zone de presiune scăzută sunt flancate, la V și E de Anticiclonii Azoric și Siberian.

Mâine, țara noastră va fi punctul de întâlnire dintre un ciclon mediteraneean (V – SV) și un anticiclon poziționat pe E, NE), Ciclonul vine însoțit și de un front rece, care ne va traversa pe direct SV – NE, iar la ieșirea din țara noastră se va transforma într-o frontoliză rece.

Din punct de vedere al circulației rămânem în continuare în cel mai cald sector, cu abateri care nu mai trec, totuși, de 12 – 14 grade, dar nici nu coboară sub +8 grade față de normalul perioadei.

Temperaturi:

– Rămânem în continuare cu temperaturi ridicate pe parcursul nopții, minimele la nivelul întregii țări urmând să fie situate la valori cuprinse între 12 – 14, 15 grade. Izolat, în zona județelor Arad și Bihor putem ajunge chiar la temperaturi de 18 – 19 grade (nopți tropicale). În zonele montane ne oprim la minime de 3 – 5, 6 grade.

Maximele, la nivelul întregii țări, se opresc la valori de 14 – 16, 18 grade, cu excepția sud-estului județului Călărași, unde am putea ajunge chiar la 20 – 21 de grade. În zonele montane vom avea valori maxime în jurul  a 8-10 grade, cu 3 – 5 grade pe creste.

Nebulozitate:

– Încă de pe timpul nopții nebulozitatea joasă pune stăpânire pe Moldova, Dobrogea, Muntenia, Orientali, Meridionali, Oltenia și vestul extrem al Banatului. Situația nu se schimbă până în a doua parte a după amiezii, când cerul devine variabil prin Oltenia, Muntenia, Dobrogea și sudul Moldovei. Seara și până la finalul zilei norii joși vor fi prezenți în zonele montane, sud-estul Munteniei, Dobrogea și Moldova.

Ceață:

– Pe timpul nopții avem condiții de ceață prin zona Moldovei, prin munții Banatului și prin zona de Curbură. După amiaza și seara ceața se mută în Meridionali iar până la finalul zilei se reîntoarce și în Meridionali.

Precipitații:

– Odată cu orele dimineții ploile își fac apariția prin Mehedinți, Caraș Severin, Timiș, sudul județului Hunedoara, pentru ca, până la prânz, ploile să cuprindă toată Oltenia, iar în zonele montane să vorbim și de cantități importante (5-8 l/mp pe oră). După amiaza ploile continuă în zona Meridionalilor dar și prin județele Argeș și Teleorman, respectiv Satu Mare. La începutul serii ploile sunt prezente prim Maramureș și Meridional, iar la finalul zilei și prin Bistrița, Argeș, Vâlcea, Sibiu, Teleorman, Giurgiu. În zona Meridionalilor putem strânge, în tot intervalul de prognoză, 25 – 30, izolat 40 l/mp.

Vânt:

– Pe timpul nopții vorbim de rafale puternice de vânt în zonele montane (50 – 60 km/h în nordul Orientalilor, 90 – 100, 110 km/h în Apuseni și Munții Banatului), dar rafale de 70 – 80 km/h vom avea și prin Satu Mare, Giurgiu, Dolj, Olt, Argeș. Până la orele prânzului vântul devine intens în toată zona Meridionalilor, dar și prin Brașov, Mureș, Harghita, Bistrița, Bihor, Cluj, Timiș, Arad, cu rafale de 70 – 80 km/h, iar în zonele montane de 100 – 110, 120 km/h. Abia la finalul zilei vântul se mai liniștește, chiar dacă prin zonele montane mai vorbim în continuare de rafale de 70 – 80 km/h.

Concluzii:

– Urmează o zi în care vântul va fi principalul fenomen meteo, și unul chiar periculos, în condițiile în care vom avea, în zonele montane, și rafale de 100 – 120 km/h. Nu lipsesc nici ploile, temperaturile se păstrează peste normalul perioadei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *