prognoze

Prognoză meteo 10 noiembrie 2019–tot cald, tot ploi, tot ceață!

Context sinoptic:

– Mare parte din ziua de mâine rămânem tot sub influența unui câmp de presiune scăzută, asociată centrilor barici Carletto și Detlef, pentru ca la finalul zilei să intrăm în zona de acțiune a unui câmp de presiune ridicată, anticiclonică, cu centrul baric Paloma.

Din punct de vedere al fronturilor, suntem traversați mâine de un front rece, de la V la E.

În ceea ce privește circulația, tot pe o direcție V – E, abaterile termice se mai temperează pe parcursul zilei de mâine (în jurul a +3 spre +5 grade față de normal) iar la finalul zilei vorbim chiar de abateri ușor negative prin zona Crișanei.

Temperaturi:

– Minimele nopții pleacă de la valori de 3 – 5, 6 grade în zonele montane (cu valori spre 0 – 2 grade pe creste) , 8 – 9 grade prin Transilvania și Maramureș, respectiv 10 – 12, 14 grade în restul țării.

NU avem schimbări majore în ceea ce privește temperaturile maxime și distribuția lor la nivelul țării, astfel că plecăm de la 8 – 10, 11 grade în zonele montane, 14 – 16, 18 grade în restul țării, cu valori posibil mai mari pe sud-estul Munteniei și sudul extrem al Moldovei (20 – 22 de grade).

Nebulozitate:

– Pe timpul nopții norii joși sunt prezenți prin Moldova și Munții Banatului, iar odată cu dimineața apar și prin Banat, Crișana, Oltenia și Muntenia. Abia odată cu orele serii cerul se mai eliberează de nori prin sud și prin Moldova, da norii joși rămân de interes prin Transilvania, Maramureș, Banat și Crișana. În aceste zone vorbim de nebulozitate joasă până la finalul zilei.

Ceață:

– Pe timpul nopții și până la orele dimineții ceața cuprinde Moldova, dar o regăsim și prin Muntenia, respectiv nordul Dobrogei. Până la orele prânzului ceața se va risipi, urmând să reapară spre finalul zilei prin Mehedinți, Gorj, Dolj.

Precipitații:

– La începutul nopții avem parte de ceva ploi prin nordul județului Gorj, sudul județului Hunedoara, pentru ca, odată cu orele dimineții, un front de precipitații să intre prin vest, sud vest și să vorbim de ploi prin județele Dolj, Mehedinți, Gorj, Caraș Severin, Timiș, Arad, Bihor. La orele prânzului avem parte de ploi și prin Satu Mare, Vâlcea, sudul județelor Alba și Cluj. Pe o direcție de deplasare V – E, ploile vor ajunge și prin Argeș, Dâmbovița, Mureș, Bistrița, Maramureș. Seara, ploile revin în Timiș, Arad, Bihor, posibil chiar însoțite de fenomene convective, pentru ca finalul zilei să ne găsească cu precipitații prin zona Capitalei, prin Crișana, Maramureș respectiv nordul Orientalilor.

Vânt:

– Până la orele prânzului vorbim de un vânt slab, cu ceva intensificări moderate (40 – 50 km/h) prin zonele montane. După amiaza vine cu rafale moderate (40 – 50 km/h) prin Moldova, sud-estul Munteniei, Dobrogea, zonele montane și Banat. La începutul serii, în județul Timiș este posibil să avem intensificări de vânt care să urce până la 60 – 70 km/h, pentru ca la finalul zilei să vorbim de un vânt slab la nivelul întregii țări, cu excepția Apusenilor, unde am putea avea rafale de 60 – 70 km/h.

Concluzii:

– Scenariul tipic al acestui început de noiembrie se păstrează: ploi, ceață, un pic de vânt, temperaturi peste normalul perioadei, un cer când acoperit de nori, când senin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *