prognoze

Prognoză meteo 01 noiembrie 2019–începem Brumar cu vreme rece!

Context sinoptic:

– Și pe parcursul zilei de mâine rămânem sub influența unui câmp de presiune ridicată asociat tot anticiclonului cu centrul baric Oldenburgia. În același timp, de interes devine pentru noi și ciclonul Zed, cel care se apropie de țara noastră dinspre Vest și care ne va afecta mai ales în weekend. Cel puțin pentru moment nu avem fronturi în apropierea țării noastre.

Vârful advecției reci are loc în această noapte și mâine dimineață, când vorbim de abateri și de –8, –10 grade față de normalul perioadei, nu doar prin Moldova ci și prin sudul țării. Spre finalul zilei vestul și nordul țării resimt deja o ameliorare care va duce temperaturile la normalul perioadei.

Temperaturi:

– Urmează o noapte rece cu minime negative în zonele montane (-4 spre –6, –7 grade), Moldova (-1 spre –2 grade), în timp ce în restul țării minimele nu vor urca mai mult de 2 – 4 grade (izolat 6 grade prin Banat și Crișana).

Și maximele primei zile de noiembrie rămân sub normalul perioadei, cu valori negative pe crestele montane (-1 spre –3, –4 grade), respectiv 2- 4 grade în restul zonelor montane. În restul țării ne oprim la valori de 7 – 9, 10 grade.

Nebulozitate:

– Pe timpul nopții vorbim de nebulozitate joasă în Oltenia, Muntenia (grad de acoperire de 70 –100%), dar și prin Banat, Crișana, Transilvania, zonele montane, Maramureș (grad de acoperire de 50 – 70%). Până la orele prânzului cerul se eliberează de nori și prin Muntenia, în timp ce în restul regiunilor unde mai sunt prezenți, gradul de acoperire scade sub 50%. După amiaza și seara norii reapar prin majoritatea regiunilor pentru ca, la finalul zilei, să mai avem nori joși doar prin Oltenia, Muntenia, Dobrogea.

Ceață:

– Pe timpul nopții avem condiții de ceață prin județul Bihor iar la începutul dimineții și prin NV județului Alba.

Precipitații:

– La începutul nopții mai avem parte de precipitații prin județele Caraș Severin, Hunedoara, Cluj, Alba, Dolj, sudul județelor Teleorman și Giurgiu (ploi), nordul județelor Vâlcea și Argeș (ninsori). Ninsori pot apărea și prin zonele montane din Sibiu, Alba, Bistrița.Până la orele prânzului mai sunt posibile ninsori slabe pe crestele Meridionalilor, iar apoi se opresc. Spre seară apar condiții de ploaie prin estul județului Constanța.

Vânt:

– Vorbim de un vânt slab la nivelul întregii țări, pe tot parcursul zilei. Excepție face zona montană din Caraș Severin, unde pe tot parcursul avem intensificări moderate (40 – 50 km/h) iar la finalul zilei ajung chiar la valori de 70 – 80 km/h.

Strat de zăpadă:

– Ninsorile din ultimele ore au depus câți cm prin zonele montane (4 cm prin Meridionali, 10 cm prin Apuseni și Orientali).

Concluzii:

– Mâine scăpăm de precipitații, rămânem însă cu temperaturi sub normalul perioadei. Apare și soarele, vântul destul de liniștit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *