prognoze

Prognoză meteo 10 octombrie 2019–frig și ploi prin vestul țării!

Context sinoptic:

– Cea mai mare parte a Europei se va afla mâine sub influența unui vast câmp de presiune scăzută, asociat unei depresiuni cu centri barici Quentino și Peter, în timp ce în sud-vestul și sudul extrem al Europei se vor poziționa centri barici Jennifer și Lisbeth, cu presiune ridicată. Dacă în prima parte a zilei suntem sub presiune scăzută, la finalul intervalului vom fi cu totul în zona de presiune ridicată.

Din punct de vedere al fronturilor, mâine suntem traversați de un front rece de la V la E.

Circulația V – E de mâine ne aduce în sector rece, cu abateri negative cuprinse între –1 spre –3,  -4 grade față de normalul perioadei.

Temperaturi:

– Minimele nopții pleacă de la valori de 1 – 3, 4 grade în zonele montane, 6 – 8, 9 grade în Oltenia, Muntenia, Transilvania, Maramureș, nordul și centrul Moldovei. Cele mai ridicate temperaturi ale nopții le avem în Banat, Crișana, sudul Moldovei și Dobrogea, cu ale lor 10 – 12, 13 grade.

În ceea ce privește temperaturile maxime, în Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei, Dobrogea, vorbim de valori care se vor apropia de 22 – 23, 24 de grade, în timp ce în nordul și centrul Moldovei se ating 18 – 20, 21 de grade, la fel ca în Transilvania, Maramureș și vestul extrem al Crișanei. Mult mai rece va fi în restul Crișanei și prin Banat, unde nu trecem de temperaturi maxime în jurul a 14 – 15 grade. În zonele montane maximele se vor opri la 10 – 12 grade.

Nebulozitate:

– Pe timpul nopții avem parte de nebulozitate joasă accentuată în zona Banatului, Crișanei, Maramureșului (acoperire de 70 – 100%). Până la finalul dimineții norii joși ajung și prin Transilvania, respectiv zonele montane. După amiaza nebulozitatea joasă se manifestă mai ales prin sudul Banatului, dar, odată cu orele serii, nori joși compacți acoperă tot Banatul, Crișana, Transilvania, Maramureșul, Orientalii și Meridionalii, iar la finalul zilei îi regăsim și prin nordul Moldovei, respectiv Oltenia.

Ceață:

– Condiții izolate de ceață vor fi mâine, spre orele prânzului, prin zona Munților Banatului dar și prin vestul Meridionalilor. Seara și la finalul zilei condiții de ceața apar prin toată zona Meridionalilor.

Precipitații:

– La începutul dimineții ploile își fac apariția prin Maramureș, Apuseni, Timiș, iar apoi ajung și prin Bistrița, Arad, nordul județelor Alba și Hunedoara. Odată cu orele prânzului ploi pe arii mai extinse vom avea prin Banat, Caraș Severin, pentru ca seara aria precipitațiilor să se extindă și la Arad, Bihor, Cluj, Alba, Hunedoara, pentru ca seara și finalul zilei să aducă ploi și în Mehedinți, Bistrița, Sibiu, nord-vestul județului Mureș, Brașov, Suceava, Maramureș, Covasna, Gorj, Vâlcea, nordul județelor Argeș, Dâmbovița, Neamț, nord-vestul județului Iași.

Vânt:

– Pe timpul nopții avem parte de un vânt moderat în zona Crișanei, dar și în zonele montane (aici, spre orele prânzului, în nordul extrem al Orientalilor se pot atinge rafale și de 80 – 90 km/h). După amiaza vine cu un vânt moderat (30 – 40 km/h), în cea mai mare parte a țării, pentru ca seara să rămânem cu rafale de vânt spre 40 de 30 – 40 km/h prin Banat, Crișana, nordul Moldovei și zonele montane.

Strat de zăpadă:

– Singurul loc din țară unde mai vorbim de strat de zăpadă este Ceahlău Toaca, unde am rămas cu 6 cm.

Concluzii:

– Ziua de mâine aduce o răcire mai ales pe vestul țării, acolo unde avem parte și de multe ploi. În restul țării temperaturile vor fi plăcute, precipitații mai puține, măcar până la orele serii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *