prognoze

Prognoză meteo 01 octombrie 2019–nici vorbă de Brumar, mai degrabă iar vară!

Context sinoptic:

– Din punct de vedere sinoptic, ziua de mâine ne poziționează, o mare parte din ea, în zona de acțiune a unui izobar anticiclonic, în timp ce la nord și vest de țara noastră câștigă teren un ciclon de origine nordică, cu centri barici joși Mortimer și Nils. Din punct de vedere al fronturilor, un front rece se apropie de țara noastră și ne va afecta mai ales începând de joi.

Temperaturi:

– Minimele nopții vor pleca de la valori de 3 – 5, 6 grade pe crestele montane, 8 – 10, 11 grade în restul zonelor montane, în timp ce în restul țării vorbim de temperaturi de la 12 – 14, 16 grade (posibil chiar spre 18 grade în estul Munteniei).

Începem luna lui Brumar cu valori de temperatură mult peste normalul perioadei în Oltenia și Muntenia, zone unde se pot atinge și 27 – 29 de grade. Pentru restul țării vorbim de maxime de 18 – 20, 22 de grade, cu 16 – 18, 19 grade în zonele montane (12 – 13 grade pe crestele montane).

Nebulozitate:

– Pe timpul nopții norii joși sunt prezenți prin zona Munților Banatului, Meridionali iar apoi și prin nordul Maramureșului și al Moldovei. Pe parcursul dimineții nebulozitatea joasă (cu grad de acoperire de 100%) se concentrează tot prin nordul Maramureșului și al Moldovei. După amiaza și seara vin cu un cer senin la nivelul întregii țări.

Ceață:

– Condiții izolate de ceață, pe arii restrânse, pot fi întâlnite prin nordul extrem al județului Harghita.

Precipitații:

– La începutul intervalului de prognoză avem parte de ploi prin județul Hunedoara, sudul județului Alba, vestul județului Sibiu dar și prin Mureș, Harghita, Neamț. Pe parcursul nopții precipitațiile vor ajunge prin zona Meridionalilor (nordul județelor Argeș, Dâmbovița, Prahova, sudul județului Brașov). Ploile încetează destul de repede, astfel că pentru restul intervalului de prognoză nu ne vom mai întâlni cu ele.

Vânt:

– Pe timpul nopții avem parte de un vânt destul de activi prin zonele montane, prin Moldova și nordul Maramureșului, zone unde se vor atinge la rafală și 40 – 50 km/h. Dimineața, rafale de 40 – 50 km/h vor fi prin nordul Moldovei și zona de Curbură, pentru ca, la orele prânzului, să avem un vânt activ pe toată Moldova și prin sud-estul extrem. După amiaza vântul se liniștește în cea mai mare parte a țării, cu excepția sud-estului Munteniei (Ialomița, Călărași, sudul județului Buzău) dar și prin Galați și Brăila, unde rămânem cu rafale moderate de 35 – 40, 45 km/h.

Concluzii:

– Începem octombrie cu o vreme deosebit de caldă (mai ales în sudul țării), cu ceva ploi doar pe parcursul nopții, de scurtă durată și pe arii restrânse. În rest, putem spune că avem de-a face cu o nouă zi de vară.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *