prognoze

Prognoză meteo 05 septembrie 2019–respirăm aer de toamnă, cu o vreme superbă!

Context sinoptic:

– Pentru mâine, contextul sinoptic la nivelul țării noastre va fi marcat de prezența unui câmp de presiune ridicată, asociată centrului baric Elektra, în timp ce la nivel de fronturi avem o frontoliză caldă la nord est de țara noastră și un front rece care se apropie dinspre V, NV. Din punct de vedere al circulației, la începutul intervalului de prognoză, cea mai mare parte a țării (cu excepția Banatului) se va afla în zona de temperaturi normale sau chiar abateri ușor negative (-1 grad prin zona Moldovei și nordul Dobrogei). Până la finalul intervalului revenim pe abateri pozitive la nivelul întregii țări, ca urmare advecției de aer cald pe circulație V – E.

Temperaturi:

– Noaptea care urmează aduce valori de temperatură de la 10 – 12, 14 grade în zonele montane, Maramureș, Moldova, Banat și Crișana, în timp ce în Transilvania, Oltenia, Muntenia și Dobrogea vom avea minime cuprinse între 14 – 16, 18 grade. Și în privința maximelor veștile sunt bune, acestea se vor situa, la nivelul întregii țări, la valori de 22 – 24, 26 de grade, ușor mai ridicate, spre 27 – 28 de grade, prin sudul extrem al Olteniei, sud-estul Munteniei și sudul Moldovei. În zonele montane așteptăm maxime de 17 – 19 , 20 de grade, cu 11 – 12 grade pe creste.

Nebulozitate:

– La începutul intervalului de prognoză avem parte de nebulozitate joasă prin Orientali, Meridionali (80 – 100%), Transilvania (50 – 70%), dar  și prin Muntenia (30 – 40%). Pe parcursul dimineții norii joși se strâng mai ales în zona Olteniei și Munteniei, iar după amiaza revin și prin Transilvania, nordul Moldovei și zonele montane. Până la finalul zilei cerul se mai degajează de nebulozitatea joasă, care rămâne prezentă prin Oltenia, Transilvania și zonele montane.

Ceață:

– Condiții slabe de ceață sunt mâine, la primele ore ale dimineții, prin nordul județelor Prahova, Dâmbovița și prin sudul județului Hunedoara.

Precipitații:

– La începutul nopții ploile vor fi prezente prin zona județelor Buzău, Prahova și sudul județului Brașov, pentru ca în a doua parte a după amiezii și seara să avem condiții slabe de ploi pe arii restrânse în sudul județului Sibiu, nordul județului Argeș dar și prin sudul județului Hunedoara.

Vânt:

– Pe tot parcursul zilei avem parte de un vânt slab până la moderat, cu rafale care nu vor trece de un 20 – 30 km/h.

Concluzii:

– Ziua de mâine se anunță calmă, cu temperaturi plăcute, fără fenomene care să strice din bucuria unei zile de toamnă autentică.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *