prognoze

Prognoză meteo 03 septembrie 2019–apar ploile, se mai răcorește în vest!

Context sinoptic:

– Din punct de vedere sinoptic, ziua de mâine marchează avansul unui câmp de presiune ridicată spre țara noastră, asociat Anticiclonului Azoric, cu centrul baric Elektra. În același timp avem parte și de avansul unui front rece, care va traversa țara de la V la E, dar această deplasare îl va slăbi suficient de mult încât, la finalul intervalului de prognoză, să se transforme într-un front cald. Pe o circulație V – E și cu aerul un pic mai rece venind spre noi, primele regiuni care se mai răcoresc sunt Banatul,. Crișana, Maramureș, Apusenii și Transilvania. În restul țării rămânem în sector foarte cald, cu abateri termice și de +8 grade.

Temperaturi:

– Temperaturile minime nu suferă modificări față de noaptea precedentă, rămânem cu valori de 16 – 18 grade la nivelul întregii țări, cu excepția Moldovei, unde se pot atinge și 20 de grade, respectiv zonele montane, acolo unde valorile nocturne se opresc la 10 – 12 grade, cu 6 – 8 grade pe creste. Temperaturile maxime marchează o ușoară scădere (de câteva grade) în Banat, Crișana, Transilvania, Maramureș, regiuni unde nu se mai trece decât izolat de valori de 28 –29  de grade (cu excepția sudul extrem al Transilvaniei, unde se mai pot atinge 31 – 32 de grade). 32 – 34 de grade se vor atinge și în Oltenia, Muntenia și sudul Moldovei. În Dobrogea, centrul și nordul Moldovei ne oprim la maxime de 28 –30 de grade, iar în zonele montane se ating 25 – 26 de grade.

Nebulozitate:

– Odată cu orele după amiezii, nebulozitatea joasă își face apariția prin nordul extrem al Moldovei, prin zonele montane iar până la finalul zilei norii joși pot apărea pe arii extinse din Moldova și se apropie și de granița vestică a țării noastre. Altfel stau lucrurile cu norii de înălțime mare (peste 6 km), care, odată cu sosirea frontului rece, apar prin zona Banatului, Crișanei încă de la orele dimineții, iar până la prânz acoperă și Maramureșul, Transilvania, Apusenii, Orientalii iar până la finalul intervalului de prognoză rămân prezenți în aceste regiuni, cu un grade de acoperire cuprins între 70 – 100%.

Ceață:

– Condiții izolate de ceață sunt, la primele ore ale dimineții, în zonele joase ale județelor Constanța, Ialomița.

Precipitații:

– Odată cu orele după amiezii ploile își fac apariția prin zona județelor Maramureș, Cluj, Alba (nordul județului), Suceava, Harghita (nordul județului). Pe o deplasare E – NE, ploile ajung și prin Neamț, Botoșani, Bacău, Iași, dar și prin Bistrița, respectiv zonele montane din Hunedoara, Sibiu, Brașov. Pentru aceste zone se așteaptă și cantități de precipitații care, cumulat, pot ajunge la 50 – 60 l/mp.

Vânt:

– Până la orele prânzului vorbim de un vânt slab la nivelul întregii țări. Odată cu amiaza lucrurile se schimbă, vântul crește în intensitate, la început pe Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, nordul Moldovei (unde se pot atinge 40 – 50 km/h) iar seara și până la finalul zilei rafale de peste 50 km/h se pot manifesta în centrul și sudul Moldovei, sud-vestul extrem al Olteniei.

Fenomene convective:

CAPE

– Ziua de mâine aduce valori CAPE între 100 și 400 J/Kg pe arii extinse din Munții Banatului, Crișana, Maramureș, Transilvania, Orientali și Moldova. Cele mai ridicate valori (600 – 800, 1000 J/Kg le vom avea prin nordul județului Maramureș, prin Suceava, Neamț, Iași, Botoșani.

LIFTED INDEX

– Valorile Lifted Index vor fi la 0 grade în regiunile menționate mai sus, cu ușoare valori negative, de –1 spre –2 grade prin nordul județului Maramureș, sudul județului Cluj, prin sudul Orientalilor.

APA PRECIPITABILĂ

– Apa precipitabilă va avea valori de 20- 25 mm în cea mai mare parte a țării, cu excepția Banatului, Crișanei, Maramureșului și Moldovei, unde vorbim de 30 – 35 mm.

THOMPSON INDEX

– TI va avea valori optime tot pe Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania (32 – 34 K), respectiv Moldova (38 – 40 K).

FORFECAREA 0-6 km

– În sfârșit, după multe zile de absență, avem parte și de forfecare, valorile de mâine urmând să fie la un 10 – 12.5 m/s.

SCENARIU:

– Odată cu orele după amiezii avem parte de dezvoltări convective în zona Orientalilor (județele Suceava, Neamț, Bacău, Harghita, Vrancea), dar și prin Apuseni (Cluj), Meridionali (Sibiu, Brașov). Aceste sisteme noroase au o deplasare lentă spre E, NE, astfel că ploile ajung și prin Botoșani, Iași, Vaslui, dar și prin sudul județului Mureș, Bistrița.

Odată cu orele serii, un front bine de precipitații intră prin vestul țării și aduce ploi prin Banat, Crișana, Maramureș, vestul Transilvaniei (județele Timiș, Arad, Bihor, Satu Mare, Sălaj, Cluj, Maramureș.

Așadar, pentru mâine, avem parte de furtuni în zonele montane, prin nord și mai ales în Moldova, furtuni însoțite de fenomene electrice, vânt cu rafale de 50 – 60 km/h dar și grindină de mici dimensiuni (reflectivitatea radar arată posibilitatea aceasta în sudul județului Suceava). Și cantitățile de precipitații pot ajunge, mai ales prin Moldova, la 35 – 40 l/mp.

În schimb, odată cu orele serii, un front de precipitații va aduce mai mult ploi liniștite prin toată zona de V – NV.

Concluzii:

– Mult așteptata răcire vine și ea, timid, la început prin vest, nord și centru. Apar și ploile, furtunoase, de vară, prin Moldova mai ales, respectiv liniștite, tomnatice, prin vestul țării.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *